Impozit majorat cu până la 400% pentru clădirile „uitate” de proprietari. Și statul va trebui să scoată bani din vistierie

Impozit majorat cu până la 400% pentru clădirile „uitate” de proprietari. Și statul va trebui să scoată bani din vistierie Sursa: arhiva EVZ

Autoritățile din Botoșani iau măsuri dure împotriva proprietarilor care nu îngrijesc clădirile aflate în posesia lor. Monumente istorice sau locuințe obișnuite, pentru toate construcțiile care se află în stare de degradare responsabilii vor avea de plătit o taxă de impozit majorată cu până la 400%, potrivit anunțului făcut luni, 10 ianuarie, de primarul municipiului, Cosmin Andrei.

„Este obligaţia noastră să ne ocupăm de patrimoniul municipiului, indiferent că este proprietatea celor privaţi sau în proprietatea statului”, a spus luni, 10 ianuarie, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Autoritățile locale au anunțat aplicarea unor măsuri aspre pentru proprietarii care nu îngrijesc de clădirile aflate în posesia lor. Astfel, impozitul pentru construcțiile cu pricina se va putea ridica la o sumă chiar și cu până la 400% mai mare.

Impozit majorat cu până la 400% pentru clădirile ruinate 

„Avem şi clădiri monumente istorice care sunt degradate, dar şi alte tipuri de clădiri care afectează urbanistic Botoşaniul şi atunci cel mai eficient mijloc să facem ca Botoşaniul să arate într-un mod corespunzător este o măsură coercitivă”, a declarat primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, pentru Agenția Națională de Presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autoritățile locale au decis creșterea impozitului pentru locuințele care se află în stare de deteriorare cu până la 400%. Măsura se va aplica inclusiv pentru proprietarii fabricilor din Zona industrială, unde clădirile au fost practic abandonate.

Cum se va constata nivelul de deteriorare al locuințelor

Starea clădirilor și a imobilelor se va constata de către o comisie din care vor face parte angajați ai Primăriei Botoșani, ai Poliției Locale, precum și specialiști de la Serviciul de urbanism.

Majorările de impozit propuse vor fi aprobate într-o ședință ulterioară a reprezentanților Consiliului Local, potrivit unei hotărâri adoptate recent de autoritățile din Botoșani.

Monument istoric din Botoșani, pradă uitării autorităților

Una dintre clădirile foarte afectate din acest punct de vedere și care este considerată a fi una dintre cele mai valoroase din Botoșani se află în proprietatea Ministerului Sănătății. Este vorba despre Casa Garabet Ciolac, construită în anii 1850 de o familie de negustori armeni. Din anul 1948, ea se află în proprietatea statului, ca urmare a unui proces de naționalizare.

„Familie care a construit-o, proprietarii de atunci, erau printre cei mai importanţi negustori armeni din Botoşani. Este foarte important că ea a rămas în picioare şi pe perioada comunistă, având o importantă valoare arhitecturală”, spunea, la finele anului 2021, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), Dănuţ Huţu.

De mai bine de zece ani, clădirea a fost abandonată. Reprezentanții DJC au solicitat în repetate rânduri reabilitarea sa, însă fără succes, fiind invocată lipsa de fonduri.

Edilul Botoșani mai are în vedere și supraimpozitarea terenurilor care sunt neîntreținute de proprietarii de drept.