Zeci de monumente istorice din România vor fi digitalizate. Hărți interactive cu modele 3D

Zeci de monumente istorice din România vor fi digitalizate. Hărți interactive cu modele 3D

Mai multe monumente arheologice vor fi digitalizate 3D. Se întâmplă în județul Sălaj, iar banii vin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul a fost iniţiat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău . Aproape 40 de monumente arheologice şi de arhitectură, din Transilvania, Muntenia şi Dobrogea, acoperind o perioadă cronologică din epoca preistorică până în cea modernă, urmează să fie digitalizate 3D.

Monumentele istorice vizate în proiect pentru digitalizare sunt din mai multe judeţe ale ţării. Este vorba despre judeţul Sălaj, dar şi Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Argeş, Ialomiţa, Mehedinţi, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Călăraşi şi Olt.

„Proiectul îşi propune documentarea, cercetarea, digitalizarea, promovarea şi protejarea unui număr de aproximativ 40 de monumente arheologice şi de arhitectură, care să acopere o perioadă cronologică cât mai largă şi diversă, din epoca preistorică până în perioada modernă. Metoda propusă constă în folosirea noilor tehnologii, precum digitalizarea 3D şi 2D (ortofotoplanuri – imagini aeriene cartate).

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe baza modelelor 3D ale monumentelor vom crea o hartă interactivă cu poziţionarea monumentelor, care va apărea pe pagina proiectului. Proiectul mizează pe digitalizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea proiectului cultural, cât şi unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia”, se arată într-un comunicat transmis luni de muzeul din Zalău