Parlamentul plătește facturi imense la utilități. Întreținerea Casei Poporului usucă bugetul public

Parlamentul plătește facturi imense la utilități. Întreținerea Casei Poporului usucă bugetul public București, cel mai ieftin oraș pentru nomazii digitali sursa foto. EVZ

Parlamentul plătește costuri imense pentru facturile la utilități și întreținere pentru sediul imens de la Casa Poporului.

Parlamentul este cea mai costisitoare instituție din România, iar mare parte din cheltuielile sale sunt generate de întreținerea și reparațiile necesare sediului. Facturile de utilități și cheltuielile de întreținere pentru Casa Poporului sunt imense. Iar costurile cu întreținerea clădirii pică pe seama Camerei Deputaților deși în clădire funcționează mai multe instituții.

Anul acesta bugetul de reparații alocat pentru Camera Deputaților în acest an ajunge la 77,5 milioane. Din această sumă, cea mai mare parte se va duce pe lucrările de renovare la una dintre multele terase ale clădirii în care funcționează Parlamentul. Costurile acestei operațiuni se ridică la aproximativ 63,5 milioane lei. O altă terasă a fost reparată anul trecut, la costuri mult mai mici, de circa 11,2 milioane de lei.

Alte 4,3 milioane de lei au fost direcționați pentru modernizarea și retehnologizarea stației hidrofor a clădirii. O altă sumă, de 3,4 milioane lei va fi utilizată pentru lucrările de refacere a fațadei din piatră a corpului A3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar pe lângă lângă aceste proiecte, 6,1 milioane de lei a fost rezervat lucrărilor curente de reparații și întreținere, după cum relatează Fantatik.

Cât costă factura la energie electrică

O altă parte a bugetului Camerei Deputaților este alocat pentru contractele de utilități care însumează 26.978.000 lei. Doar factura la energie electrică, pentru acest an, este estimată la 10 milioane de lei, în creștere apreciabilă față de anul trecut, când costurile s-au ridicat la 6,1 milioane.

Costurile cu colectarea și transportul de deșeuri menajere, produse de parlamentari și de angajații instituției se ridică la 515.000 lei pe an.

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu vor mai fi achiziționate autoturisme pentru parlamentari. În schimb, costurile cu piesele și accesoriile destinate mașinilor aflate deja în uz sunt estimate la 200.000 de lei. Achizițiile de computere și echipamente vor mai scoate din bugetul camerei alte 2,2 milioane de lei.

Pe lângă cheltuielile enumerate până acum, la Parlament sunt costuri destul de mari cu serviciile de care beneficiază. Pentru acest subiect au fost alocați, în 2022, 9,5 milioane de lei. Cei mai mulți bani se duc pe serviciile de transport aerian intern, destinat deplasării parlamentarilor în teritoriu. Suma alocată a fost de 2,7 milioane lei, pentru bilete de avion.