
26 martie 1990 - Ziua SRI. Serviciul de informații (serviciile după caz) joacă în viața unui stat rolul pe care măduva îl joacă în cadrul coloanei vertebrale a unui organism vertebrat.
Data de 26 martie 1990 nu are cum să fie ocolită. Am asistat începând din decembrie 1989, la o anatemă aruncată asupra serviciilor secrete. În setea de libertate declanșată atunci, oamenii au ignorat o realitate istorică. Atacul asupra unui stat începe prin anihilarea serviciilor secrete.
Două momente în viață m-au făcut să reflectez la această problemă. Primul a fost o conferință la care a participat și o cercetătoare din Cehia, al doilea a fost lectura cărții scrisă de colonelul (r) SRI Tudor Păcuraru, „Planul Nistru 1989”, disponibilă pe edituradecarte.ro.
26 martie 1990 - cum s-a ajuns aici
Data de 26 martie 1990 este data la care statul român a început să își revină. Cunoaștem exemple din istorie. Masacrul de la Katyn a dus la masacrarea soldaților și ofițerilor polonezi de către sovietici. Se știe apoi că în 1968, când Primăvara de la Praga a fost înăbușită că unitatea anti KGB de la Praga a fost masacrată de către invadatori.
Se mai știe și faptul că la finalul celui de Al Doilea Război Mondial, americanii și sovieticii s-au luptat să pună mâna pe spionii germani. Aveau nevoie de ei în viitoarele RFG și RDG. La noi, se știe că statul național-legionar, primul lucru pe care l-a făcut a fost lichidarea șefului SSI, Mihail Moruzov.
26 martie 1990 - elementele care mi-au schimbat perspectiva
La conferința respectivă, de care am vorbit, desfășurată acum aproape 15 ani, dedicată lansării unor cărți despre Revoluția Română, respectiva cercetătoare a spus, când un vorbitor s-a referit la momentul 26 martie 1990, că noi românii trebuie să fim recunoscători SRI și ofițerilor de intelligence români. Spunea ea, „datorită lor, voi, românii, mai aveți România! Uite, noi nu mai avem Cehoslovacia!”. Evident, mi-am adus aminte instantaneu de invadarea Austriei de către Reich. Apoi, de lichidarea Cehoslovaciei, Greciei, Iugoslaviei. Apoi, de spulberarea de după 1991 a Iugoslaviei și de divizarea pașnică a Cehoslovaciei din 1993.
Al doilea moment care mă face să mă gândesc la data de 26 martie 1990 ca o dată de referință este cartea „Planul Nistru 1989”, Ediția a II-a, apărută la Editura Evenimentul și Capital. Cartea redă obiectiv, pentru prima dată, dinamica evenimentelor Revoluției Române în întreaga lor profunzime.
Volumul este construit exclusiv pe documente desecretizate de Statele Unite și Rusia, dar mai ales pe declarații date de protagoniști, sub jurământ, în Dosarul Revoluției. Faptele fiind deja prescrise, martorii citați chiar spun adevărul în fața procurorilor, pentru a nu comite infracțiunea de sperjur. Și spun lucruri total neașteptate!
În loc de concluzii
Au fost numeroase provocări prin care SRI a trecut după 26 martie 1990. Dar mai presus de toate, a rămas România! Nu este puțin lucru! Trecerea în 1989, a serviciilor secrete sub controlul Armatei a fost o greșeală care ne putea fi fatală. De aceea, înființarea SRI a produs revenirea la normalitatea unui stat viabil.