Emiterea rovinietei. CNAIR a anunțat posibile întreruperi pe 27 martie

Emiterea rovinietei. CNAIR a anunțat posibile întreruperi pe 27 martieRovinieta. Sursa foto: Arhiva EVZ

CNAIR a anunțat că joi sunt posibile întreruperi temporare ale emiterii rovinietei şi peajului prin SIEGMCR din cauza unor lucrări. Ar putea fi probleme în intervalul orar 00:00 - 04:00.

CNAIR anunță posibile întreruperi temporare

„CNAIR informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 - 04:00, sunt programate unele lucrări de mentenanţă ale SIEGMCR, motiv pentru care emiterea rovinietelor şi peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp”, a transmis, miercuri, compania, într-un comunicat de presă.

Rovinietă

Rovinietă. Sursa foto: Facebook/ CNAIR

Compania a anunțat că rovinieta poate fi achiziţionată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilităţii, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea.

Rovinieta sau taxa de drum este o convenție de taxare a șoferilor impusă de Uniunea Europeană. Aceasta se aplică doar pe teritoriul României și trebuie plătită de toți șoferii pentru a putea avea dreptul să circule pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor.

Cât costă rovinieta

Costul rovinietei variază în funcție de tipul autoturismului și de perioada pe care se plătește taxa de drum. Valabilitatea minimă este de o zi și cea maximă este de 12 luni. Pentru autovehiculele încadrate în categoria A – „autoturisme”, rovinieta nu poate fi achiziționată pentru numai o zi.

Mașini

Masini / Sursa foto: Arhiva EVZ

Rovinieta se poate cumpăra de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), fostul CNADR. De asemenea, șoferii pot achita taxa de drum la orice oficiu al Poștei Române, din benzinăriile OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, LukOil și Socar, dar și online, pe site-uri specializate.

De unde se cumpără rovinieta

Există posibilitatea achitării rovinietei și prin SMS, în rețelele Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS. Șoferii vor trimite un SMS la numărul 7500 în care vor specifica numărul de înmatriculare al autovehiculului, scris legat, se va lăsa spațiu și se va scrie litera corespunzătoare categoriei autovehiculului.

Șoferii care n-au rovinietă riscă amenzi ăntre 250 și 4.500 de lei, în funcție de categoria din care face parte autovehiculul.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre