Plata rovinietei în 2025. Toate schimbările care au intrat în vigoare

Plata rovinietei în 2025. Toate schimbările care au intrat în vigoareSursa foto: Poliția de Frontieră
În 2025, șoferii care circulă pe drumurile naționale, europene, autostrăzi sau drumuri expres fără a avea rovinieta valabilă riscă sancțiuni financiare. Însă reglementările au fost modificate, iar șoferii pot evita unele amenzi în anumite condiții. În plus, termenul în care autoritățile pot aplica amenda a fost reglementat, iar șoferii trebuie să fie informați  despre aceste noi termene pentru a nu risca sancțiuni neașteptate. Iată ce trebuie să știe cei care nu au achitat taxa de drum și cum pot scăpa de amendă.

Cum poți scăpa de amendă în 2025

Chiar dacă șoferii sunt obligați, conform reglementărilor din 2025, să achite rovinieta înainte de a circula pe drumurile menționate, există și o posibilitate de a evita sancțiunile.

Dacă un șofer este înregistrat de camerele video ale CNAIR circulând fără rovinietă, dar efectuează plata taxei în aceeași zi, nu va fi sancționat.

Această măsură a fost introdusă pentru a sprijini șoferii care poate au uitat să cumpere rovinieta sau nu au avut posibilitatea să o achite în momentul plecării. Totuși, această regulă va fi valabilă doar până în 2026, iar pentru vehiculele de până la 3,5 tone.

Șoferi

Autostradă. Sursa foto: Pixabay

Când se prescrie amenda pentru rovinietă

Sancțiunile pentru lipsa rovinietei sunt destul de clare, iar amenzile pot varia între 250 și 500 de lei pentru mașinile de tonaj mic, iar pentru vehiculele de mare tonaj pot ajunge și până la 4.500 de lei.

Conform legii, amenda se prescrie în termen de 4 luni de la data în care șoferul a circulat fără rovinietă, iar dacă autoritățile nu emit sancțiunea în acest interval, fapta se consideră prescrisă.

În cazul în care amenda a fost emisă, însă, aceasta se prescrie în 5 ani, dar termenul începe să curgă din 1 ianuarie al anului următor. Aceste reglementări sunt esențiale pentru toți cei care circulă pe drumurile cu rovinietă și doresc să evite sancțiuni suplimentare, conform CNAIR