Condamnat pe viață, criminalul în serie Aurel Leuca vrea în libertate. A șocat România în anii 90
- Veronica Bursașiu
- 15 martie 2025, 23:07

Condamnat pe viață după ce a comis patru crime, Aurel Leuca cere judecătorilor bihoreni o pedeapsă mai blândă. De 27 de ani e după gratii. Acum împlinește 60 de ani și legea îi permite să fie liber fiindcă a stat închis mai mult de un sfert de veac.
Criminal în serie
Dosarul cu numărul 609/111/2025 a fost înregistrat în ultimele zile din februarie 2025 pe rolul Tribunalului Bihor. În spatele acestui număr se află o poveste terifiantă de viață a unui criminal în serie care cere „ înlocuirea pedepsei detenţiunii pe viaţă ”. Aurel Leuca avea 32 de ani când a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a omorât patru oameni. Și-a ucis soţia, un prieten şi pe o cunoştinţă a acestuia, cu mai multe lovituri de cuţit, iar în penitenciar, şi-a omorât colegul de celulă.
Pe 17 mai 1998, Aurel Leuca era supărat că soția vrea să îl părăsească. Clujeanul locuia în cartierul Dâmbu Rotund și în acea zi a băut. Acasă, „a dat ochi” cu soția sa Adela, cu un prieten, Vasile Văcaru şi cu prietena acestuia, Mirela Marc. Nici unul dintre cei trei nu a avut vreo șansă în fața furiei bărbatului. A fost un adevărat carnagiu, tabloul crimei fiind unul șocant și pentru investigatori: i-a administrat 22 de lovituri de cuțit soției Adela, Vasile Văcaru a fost ucis cu 15 lovituri de cuţit, iar Mirela Marc a primit 10 lovituri de cuţit.
Printre cei 100 cei mai groaznici criminali
Criminalistul Traian Tandin îl consideră pe Aurel Leuca unul dintre cei mai odioși 100 de criminali din România.Chiar dacă alți specialiști spun că nu e dintre cei mai de speriat fiindcă a fost descoperit doar la câteva ore după ce a comis trei crime. Era în fața unei cești de cafea într-un local din Mănăştur. Înainte să își capete renumele de cel mai temut criminal al Clujului, Aurel Leuca a fost operator-chimist, sticlar-creație, pompier, controlor la regia de transport local.Acum a petrecut 27 de ani dincolo de gratii, dar nu oricum, pentru că un „vietaș” e singur în celulă, iar de acolo iese doar la plimbare și pentru a intra în sala de sport.
În urmă cu 10 ani, în Penitenciarul Gherla mărturisea că sportul îl ajută să își alunge gândurile criminale de felul celui care l-a dominat atunci când și-a omorât colegul de celulă. A povestit că pur și simplu în momentul în care, după ce a petrecut mult timp petrecut la izolare, în momentul în care în celula sa a venit un nou locatar nu a mai putut suporta prezenta cuiva acolo, să se miște, să-i umble prin lucruri. A fost o dispută despre cine e șef de celulă...
„Când i-am întâlnit ochii, m-am cutremurat”
Prezența lui Aurel Leuca îi speria pe deținuți. Chiar dacă nu erau la primul contact cu un criminal. La una dintre ieșirile pentru activități sportive, autorul bloggerpreventiv, care văzuse și alți criminali pe timpul a patru ani petrecuți în detenție povestește ce a simtit când privirea sa i s-a intersectat cu cea a lui Aurel Leuca, în sala de sport. Leuca e descris ca un bărbat cu o constituție atletică cu o înălțime de 1,90 m, ras în cap și cu mustață, cu un profil asemănător cu cel al acelor criminali odioși pe care îi vedem pe canalul National Geographic în emisiunile despre închisoriile americane.
„După câteva minute, în sală a intrat Aurel Leuca. Când i-am întâlnit ochii, m-am cutremurat. Mă privea fix! Mi-am continuat antrenamentul iar el se juca tenis de masă cu monitorul sportiv (singurul deținut cu care intra în contact o data la două zile). Vă mărturisesc că a fost prima și singura dată când am simțit acel sentiment de frică, de nesiguranță. Încet, fără să-mi arăt senzația de teamă, am părăsit sala de sport. Leuca Aurel a fost singurul deținut de care mi-a fost relativ frică”, spunea un deținut.
În urmă cu 10 ani nu credea că va mai fi liber vreodată
În urmă cu 10 ani, Aurel Leuca era descris ca un mort-viu, care se mai hrănea doar din amintiri, singur într-o camera de izolare, contactul cu alți detinuți fiindu-i limitat. După 20 de ani de pușcărie ar fi putut să apeleze la o comisie pentru eliberare condiționată dar atunci nu avea nici o speranță că vreodată va mai fi liber deorece era conștient că omorându-și colegul de celulă a comis fapte penale în penitenciar. "Viața merită să o trăiești când ai oarecare lucruri de făcut. Nu am gânduri de liberare, nu am gânduri de a reintra vreodată într-o societate...", spunea Leuca în presa vremii.
Locuia atunci de șapte ani singur în celulă și plănuia să își ispășească pedeapsa atât timp cât mai rezistă pshihic. Nu excludea nici varianta de a încheia socotelile cu viața când nu va mai îndura pușcăria. "Viața merită să o trăiești când ai oarecare lucruri de făcut și când nu mai ai de făcut acele lucruri și trăiești fără nici un scop, viața e cu semnul întrebării, mai mult nu mai merită trăită", spunea filosofic criminalul, care ajunsese la concluzia că nu mai are semnificație, că nu mai valorează nimic.
O pedeapsă mai blândă pentru viețaș
În fața ziariștilot de la Jurnalul, care au realizat un reportaj despre viața în Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, Aurel Leuca mărturisea, parcă într-un moment de luciditate, că a pierdut tot ce a avut mai bun în viață din cauza faptelor oribile pe care le-a făcut.De ceva vreme însă pare a fi în căutarea clipelor de libertate după ce a petrecut în puscărie aproape jumătate de viață.
Criminalul în serie cere o pedeapsă mai blândă. Aurel Leuca își va susține cererea de înlocuire a pedepsei pe viață în fața instanței Tribunalulului Bihor. Întâlnirea cu judecătorii e programată peste câteva zile, pe 26 martie 2025.