Evenimentul Zilei > Politica > Adâncirea crizei energetice adună oficialii la sfat: Ședință de lucru la Palatul Victoria. Ce ne rezervă sezonul de iarnă
Adâncirea crizei energetice adună oficialii la sfat: Ședință de lucru la Palatul Victoria. Ce ne rezervă sezonul de iarnă

Adâncirea crizei energetice adună oficialii la sfat: Ședință de lucru la Palatul Victoria. Ce ne rezervă sezonul de iarnă

Evoluția sectorului energetic bagă autoritățile în ședință la Palatul Victoria marți, 4 ianuarie. Prim-ministrul urmează a se întâlni cu reprezentanți ai companiilor din acest domeniu, care au responsabilitatea de a asigura acest serviciu, precum și cu alți oficiali ai Guvernului țării. Că este vorba de speculă, șantaj sau răzbunare, cert este că piața energetică se confruntă cu o criză de amploare.

Ședință la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a stabilit o întâlnire de lucru împreună cu oficiali ai Guvernului, precum și din companiile reprezentative pe piața energetică, pentru a discuta stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă.

Criza energetică bagă autoritățile în ședință

De la prețuri și tarife majorate până la criza efectivă de serviciu, Europa trece printr-o perioadă dificilă, după pandemia de coronavirus. Vladimir Putin este acuzat că a pus cap la cap un plan diabolic pentru a înfometa continentul din acest punct de vedere și a se impune. Rusia neagă, însă, acuzațiile.

Cert este că, în România, potrivit unei analize recente, prețurile pentru câteva milioane de consumatori casnici de energie electrică ar urma să crească începând cu luna curentă chiar și cu 90%. Majorările nu sunt valabile doar în cazul energiei electrice; gazele au suferit la rândul lor creșteri semnificative de preț, furnizorii ridicând tarifele chiar și cu 60%.

Momentan, românii nu vor achita scumpirile întrucât prețul este plafonat de stat, care oferă și o compensare suplimentară a facturii. Însă măsurile sunt valabile doar până la data de 31 martie, iar dacă prevederile legislative nu se vor schimba, cetățenii vor fi puși într-o situație delicată.

Nicolae Ciucă se întâlnește cu reprezentanții companiilor din energie

Astfel, șeful Guvernului se va întâlni marți, într-o ședință de la Palatul Victoria, cu vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Enrgiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, pentru a discuta despre stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă, din perspectiva evoluţiilor crizei energetice în România.

La întâlnirea cu pricina vor participa și reprezentanți ai companiilor din domeniul energetic: Transelectrica, Transgaz, Romgaz. Nu în ultimul rând, de la ședința de lucru va fi nelipsit și cel puțin un reprezentant al Ministerului Mediului.