Evenimentul Zilei > International > Londra denunță cruzimile Chinei
Londra denunță cruzimile Chinei

Londra denunță cruzimile Chinei

Mai multe materiale video și studii circulă cu privire la tratamentele la care este supusă minoritatea uigură din China de către regimul de la Beijing.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab (foto) , a acuzat duminică China că a comis „grave și șocante abuzuri ale drepturilor omului” împotriva minorității uigure din Xinjiang, o regiune vastă din nord-vestul Chinei .

„Este clar că există atingeri grave și șocante ale drepturilor omului”, a spus Dominic Raab pentru BBC. „Este profund, profund șocant”, a adăugat șeful dimplomației britanice.

În ceea ce privesc informațiile care evocă „sterilizări forțate” sau „tabere de reeducare”, el a subliniat că „ele amintesc de ceva ce nu am mai văzut de foarte mult timp și asta din partea unui membru de prim-plan al comunității internaționale care vrea să fie luat în serios ”.

„Ne dorim o relație serioasă (cu China), dar nu putem vedea un astfel de comportament și să nu-l denunțăm”, a spus Dominic Raab,

Experții și organizațiile pentru drepturile omului acuză Beijingul că au internat până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, în tabere de reeducare din regiune, în numele luptei împotriva terorismului, ceea ce Beijingul dezminte.

Aceste declarații ale șefului diplomației britanice intervin în contextul în care relațiile dintre Londra și Beijing au fost puternic tensionate de la impunerea de către China a legii sale de securitate națională în Hong Kong și excluderea de către Regatul Unit a gigantului chinez Huawei din rețeaua sa 5G, după luni de presiune din partea Washingtonului.

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Liu Xiaoming, a avertizat la BBC că Beijingul va răspunde „hotărât” dacă Londra ar impune sancțiuni oficialilor chinezi în ceea ce privește regiunea Xinjiang, așa cum s-a întâmplat cu Statele Unite.

La 10 iulie, China a anunțat represalii împotriva Washingtonului, a doua zi după sancțiunile americane împotriva mai multor lideri chinezi acuzați de reprimarea minorității musulmane Uigur.

De asemenea, Dominic Raab a declarat că va informa, luni,  parlamentarii britanici cu privire la „măsurile suplimentare” pe care Marea Britanie intenționează să le ia în legătură cu situația din Hong Kong.

Regatul Unit a denunțat ca o încălcare clară „a autonomiei Hong Kongului” legea de securitate națională impusă de China asupra fostei colonii britanice, care prevede pedepsirea activităților „separatiste, teroriste, subversiune și interferențelor străine.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: