Evenimentul Zilei > International > LIVE TEXT. Alegerile din SUA, la final. Trump își clamează victoria: „Am câștigat aceste alegeri”
LIVE TEXT. Alegerile din SUA, la final. Trump își clamează victoria: „Am câștigat aceste alegeri”

LIVE TEXT. Alegerile din SUA, la final. Trump își clamează victoria: „Am câștigat aceste alegeri”

Sondajele par să se fi înșelat din nou, departe de a fi o victorie zdrobitoare, cursa se anunță extrem de strânsă, Mai mult, președintele Trump e în continuare în frunte în ce privește votul popular. Mai mult, pare să fi scăpat de o mare durere de cap cu Florida, pe care trebuia să o păstreze.

9:23 – Președintele în exercițiu, Donald Trump, rostește la această oră un discurs în care își proclamă victoria la prezidențialele de ieri.

El le-a mulțumit celor care l-au votat, spunând că se aștepta să câștige într-un stat, și a câștigat în mai multe. Trump a amintit de Pensylvania, Ohio, Georgia, și a spus că în Wisconsin și Michigan este prea în față pentru a mai pierde. Președintele i-a mulțumit și guvernatorului statului Texas, unde, de asemenea, a câștigat.

Președintele a mulțumit și celor din Florida, stat în care are celbra reședință de la Mar-a-Lago.

Este o mare fraudă și o rușine ceea ce se întâmplă acum. Am câștigat aceste alegeri.

Este un moment foarte important pentru țară.

Donald Trump l-a chemat apoi alături de el și pe vicepreședintele Mike Pence.

Declarații Pence:

Vreau să le mulțumesc celor peste 60 de milioane de americani care au votat deja pentru încă patru ani cu președintele Donald Trump. Suntem pe cale să câștigăm și să facem America măreață din nou (Make America Great Again).

8:17 – Primele declarații din SUA. Contre între Biden și Trump. „Se fură alegerile”

07:55 – „Suntem pe cai mari, dar ei încearcă să fure alegerile. Nu-i vom lăsa să facă asta. Nu se poate vota după ce urnele au fost închise”, a scris Trump pe Twitter, mesaj care a fost imediat cenzurat de platforma de microblogging.

07:50 – Biden: „Cred că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri”.

07:33 – S-a închis votul și în Hawaii. Se mai votează doar în Alaska. Trump câștigă Ohio, un stat-cheie.

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, a câştigat în Ohio, unul din cele mai disputate state în alegerile din SUA, conform previziunilor posturilor de televiziune Fox şi NBC News, preluate de AFP şi Reuters. Victoria îi aduce preşedintelui 18 electori.

NBC News scrie că Trump conduce în Florida, în timp ce în alte state-cheie cursa este prea strânsă pentru a anunţa un câştigător. Trump conduce în faţa lui Biden în Florida cu 51,2% faţă de 47,7%, după numărarea a 96% din voturi.

În Carolina de Nord, Trump are 50,1%, iar Biden 48,7%, după numărarea a 95% din voturi. În Texas, un bastion conservator unde cursa a devenit în mod surprinzător una strânsă, preşedintele conduce cu 52,1% faţă de 46,5% pentru Biden, după numărarea a 88% din voturi.

În schimb Biden conduce în Arizona, unde democratul are 53,6%, iar Trump – 45%, după numărarea a 76% din voturi.

07:30 – Câteva mii de persoane s-au adunat în preajma Casei Albe, pentru un protest anti-Trump.

07:22 – Trump pare să fi câștigat Georgia, fiind cu circa 8 procente în fața lui Biden.

06.53 – Biden conduce detașat în Arizona și are șanse mari să câștige statul. Biden câștigă și în Virginia și a preluat conducerea în votul popular cu o marjă mică.

06:30 – California, Oregon și Washington, câștigate de Biden

La această oră se mai votează doar în Alaska şi în Hawaii, după ce urnele s-au închis în statele California, Oregon, Washington şi Idaho.

06:00 – Noi rezultate: Kansas, Missouri şi Nebraska, la Trump, New Hampshire la Biden

Ohio ar putea fi decisiv pentru victoria lui Biden

Lupta rămâne strânsă în alegerile prezidențiale din SUA. Trump pare să se impună în Dakota de Nord,Virginia de Vest, Tennesse, Alabama, Missisippi , Arkansas, Carolina de Sud și Florida. Biden va câștiga probabil în Rhode Island, Colorado și Illinois, Marea întrebare este dacă acest avans e determinat de faptul că democrații au votat majoritar în zilele dinaintea scrutinului propriu0zis sau prin mail sau trendul se va menține și în ce privește voturile exprimate în ziua alegerilor,

Trump declară că a obținut victoria în Florida

Tabăra Trump susținer că a obținut  victoria în Florida, chiar dacă în estul statului lucrurile nu sunt clare încă. The Sun susține, însă, că Biden nu mai poate întoarce rezultatele, deoarece comitatele din vestul statului sunt mult mai puternic republicane decțt cele din est.

Biden pare să fi câștigat Vermont

Biden pare să fi câștigat în Vermont, dar acest mic stat din Nord-Estul SDUA nu desemnează decât 3 electori din cei 270 necesari pentru ca unul din din candidați să devină președinte al Statelor Unite.

Trump pare să fie victorios în Kentuky și Indiana

Potrivit CNN, președintele Trump pare să fi câștigat la o diferență destul de mare alegerile din Kentuky și Indiana. Indiana desemnează 11 electori, iar Kentuky 8.

Florida l-a ales pe Trump?

Potrivit reporterului politic New York Times Nate Cohn, Florida pare să încline spre republicani. El a adăugat că democrații se prezintă foarte prost în rândul comunităților de culoare comparativ cu așteptările pe care le aveau.

Câștigarea Floridei ar fi un impuls uriaș pentru pentru actualul președinte, deoarece statul a jucat un rol cheie în majoritatea alegerilor recente din SUA, scrie The Sun.

În Florida lucrurile nu stau bine pentru Biden deocamdată

La această oră, staff0ul de campanie al lui Biden încearcă să  atragă la vot mai multe persoane la vot în zonele Miami-Dade, Jacksonville și Tampa / St. Zona Petersburg din Florida.

Acestea sunt părțile statului în care o creștere a participării după ora 17:00, când mai mulți democrați au votat istoric, le-ar putea oferi impulsul atât de necesar în Florida.

Campania Biden nu are nevoie de Florida pentru a câștiga, darun rezulat bunar asigura liniștea necesarp.

Un consilier Biden crede că terenurile de luptă din sud – Florida, Carolina de Nord și Georgia reprezintă cele mai mari provocări în această seară. Oamenii lui Biden sunt mult mai încrezători în ceea ce privește statele Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, notează CNN.

Încep să se închidă urnele

Peste numai câteva minute, mai precis la ora 1 (ora României) se vor închide urnele în mai multe comitate din statele Indiana și Kentuky. Aceste state sunt tradițional republicane, așa că o surprizîă e greu de așteptat. Mai interesante sunt rezultatele din Carolina de Nord și Ohio, care ăși vor închide urnele la ora 2 (ora României), Dacă Biden se impune în oricare din ele, președintele Trump va avea o mare problemă,

Pro sau contra Donald Trump

Potrivit exit-poll-urilor citate de CNN, alegătorii care îl susțin pe președintele Donald Trump votează cu tărie pentru candidatul lor, mai degrabă decât împotriva oponentului său, în jur de 4 din 5 spunând acest lucru.

Și unii alegători dintre alegătorii lui Joe Biden declară același lucru, dar într-o măsură  mai mică. Aproximativ două treimi dintre alegătorii Biden spun că votează pentru candidatul lor, în timp ce aproximativ o treime spun că votează împotriva lui Trump.

O treime dintre alegători doresc un președinte care să fie un lider puternic, în timp ce aproximativ un sfert spun că vor pe cineva cu o judecată bună. 1 din 5 vor pe cineva căruia „îi pasă de oameni ca mine”, și acelați procent pe își cineva care să poată uni țara.

Economia e cea mai importantă pentru americani, dar…

Potrivit exit-poll-urilor citate de CNN, cea mai importantă problemă pentru alegătorii americani este economia, Aproximativ o treime dintre ei o pun pe primul loc. Pentru aproximativ 1 din 5 americani negalitatea rasială este cea mai gravă problemă. Aceiași număr de alegători au vorbit despre pandemie.

Aproximativ 1 din 10 alegători spun că cea mai importantă problemă a votului lor este criminalitatea și siguranța .

Peste jumătate dintre alegători afirmă că este mai important să se oprească pandemia decât să se reconstruiască economia.

Aproximativ jumătate dintre alegătorii  cred că acțiunile puse în practică pentru combaterea virusului chinezesc sunt corecte, cealaltă jumătate cnu e de aceeași părere.

Aproximativ două treimi dintre alegătorii din alegerile din 2020 spun că purtarea unei măști de față în public este mai mult o responsabilitate, în vreme ce aproximativ 3 din 10 aletgători consideră că este vorba de o alegere personală.

Biden a comis-o din nou

Prezent înPhiladelphia într-o ultimă apariție electorală  chiar în ziua alegerilor, candidatul democrat Joe Biden a fîcut din nou o gafă uriașă. A prezentat-o pe nepoata sa Finnegan cu numele fiului său Beau (care a murit în 2015). Momentul de pierdere a lucidității a fost taxat dur de dailymail.co.uk.

FBI investighează telefoanele suspecte

FBI a deschis o anchetă și încearcă să afle cine se află în spatele apelurilor telefonice  care îi îndeamnă pe alegători să „rămână acasă și să rămână în siguranță”.

„Au fost raportate câteva apeluri telefonice … apeluri telefonice se întâmplă la fiecare alegere. Suntem conștienți de acest lucru. Aceste apeluri, FBI-ul investighează”.

Purtătorul de cuvânt al secretarului de stat din Iowa, Kevin Hall, a confirmat reporterilor  CNN că biroul său a contactat FBI cu privire la un apel înregistrat prin care li se cerea alegătorilor din acest stat să „rămână acasă, să rămână în siguranță”, notează cnn.com.


Rezultatele vor începe să curgă odată cu închiderea urnelor în Georgia. Vor urma, în ordine, Ohio şi Carolina de Nord, două state care în 2016au înclinat balanța în favoarea lui Donald Trump.

Zece state sunt considerate cheie în aceste alegeri: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Florida, Arizona, Carolina de Nord, Texas, Ohio, Iowa, Georgia, Utah, Louisiana, Nebraska. Ele sunt numite swing states, pentru că alegătorii de aici nu sunt fideli nici republicanilor, nici democraților, ci își schimbă adesea preferințele.

Multe sondaje îl dau pe Biden favorit în majoritatea acestor state, dar puțini mai cred în sondaje în Statele Unite după victoria uimitoare pe care a repurtat-o Trump în 2016.

Poate cel mai important stat în aceste alegeri este Pennsylvania, care desemnează 20 de electori. Mai mult decțt atțt, acest stat ar putea fi un indicator cu privire la ce se va întâmpla în celelalte state din așa-numita Rust Belt.