Evenimentul Zilei > International > Lista lucrătorilor de la Auschwitz
Lista lucrătorilor de la Auschwitz

Lista lucrătorilor de la Auschwitz

O listă extinsă cu personalul care a lucrat în lagărul de concentrare de la Auschwitz va fi publicată în Polonia. Numărul de persoane care au lucrat acolo este aproape dublu faţă de cel estimat până în prezent

Potrivit Agerpres, iniţiativa pentru publicarea listei cu lucrătorii de la Auschwitz este rezultatul unei investigaţii lansate de Institutul Memoriei Naţionale, organismul public polonez însărcinat cu investigarea crimelor naziste şi comuniste, şi ar putea conduce la noi acuzaţii de crime de război, pe lângă cele deja formulate împotriva câtorva zeci dintre aceşti foşti lucrători.

Conform mass-media locale, printre cei peste 8.700 s-ar număra şi 186 de femei. Documente anterioare au dezvăluit identitatea a 4.000 – 5.000 de funcţionari din lagărele de la Auschwitz, dintre care au fost condamnaţi 770.

Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr de exterminare creat de nazişti, acolo fiind ucişi în perioada 1940-1945 peste 1,1 milioane de oameni, dintre care 90% sunt evrei, printre celelalte victime numărându-se şi polonezi, romi şi prizonieri de război sovietici. Lagărul a fost eliberat de armata sovietică pe 27 ianuarie 1945.