O nou licitație cu strigare la Aeroportul Chișinău. Marea miză: spațiile comerciale

O nou licitație cu strigare la Aeroportul Chișinău. Marea miză: spațiile comerciale Aeroportul Chișinău / Sursa foto: Aeroportul Chișinău

Pentru ocuparea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău se va desfășura o nouă licitație, după ce primul episod de acest gen a fost un eșec.

O nouă licitație cu strigare va avea loc, pentru ocuparea spațiilor comerciale de la Aeroportul din Chișinău. Este vorba despre zona neutră și dutty free, iar anterior, licitația nu a mai avut loc și a fost anulată.

Activele neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, vor fi închiriate pentru o perioadă de 3 ani.

Comunicatul informativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova la data de 8 martie curent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit calendarului, perioada de depunere a ofertelor este 11-25 martie, ulterior, perioada de examinare a cererilor și a actelor confirmative depuse (determinarea/confirmarea eligibilității participanților) va fi 26-28 martie, iar licitația propriu-zisă va avea loc la data de 29 martie.

Licitația anulată de la Aeroportul Chișinău, după ce doar două companii au depus dosarele

Licitația anterioară a fost anulată, după ce doar două companii au aplicat. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a precizat că este vorba despre LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă.

„Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a afirmat ministrul.

S-a vorbit despre faptul că firma „Lagardere Travel Retail” ar urma să câștige licitația, caietul de sarcini fiind scris în favoarea companiei. Asta, deși presa a scris că firma respectivă a provocat un scandal de corupție la un concurs similar de la Aeroportul Otopeni, România, care a devenit obiect al unui dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de la București.

Între timp, s-a aflat că această companie și-a înregistrat o reprezentanță în Republica Moldova, în luna noiembrie 2023, cu puțin timp înainte ca autoritățile să anunțe despre intenția de a înstrăina spațiile de la aeroport, ceea ce a ridicat și mai multe semne de întrebare.

Acuzațiile au fost respinse de către reprezentanții PAS, conform siteului moldova1.md.