Bomba zilei era fake news. Care e adevărul despre perchezițiile de la ASF. Comunicatul instituției

Bomba zilei era fake news. Care e adevărul despre perchezițiile de la ASF. Comunicatul instituției ASF Sursa foto. EVZ

Bomba zilei era, de fapt, un fake news. Dar care e adevărul despre perchezițiile de la ASF și cum s-a ajust aici aflăm din precizările instituției

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) precizează că informațiile apărute în spațiul public privitoare la eventuale descinderi și percheziții la sediul Autorității nu sunt altceva decât fake news. Comunicatul ASF vine după ce, în presă, au apărut știri despre un dosar și mai multe percheziții desfășurate la arbitrul pieței de asigurări.

Autoritatea arată, în comunicat, că a colaborat întotdeauna cu toate instituțiile cu atribuții de control ale statului în vederea clarificării tuturor aspectelor care au legătură cu activitatea desfășurată de Autoritate pentru respectarea legislației în vigoare.

Mai mult, ASF spune că a sesizat organele abilitate ale statului ori de câte ori a constatat, în cadrul acțiunilor de supraveghere și control, posibile încălcări ale legislației penale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce informații au circulat în această dimineață

Potrivit presei, procurorii de la Parchetul General ar fi făcut percheziții, joi, la Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) pentru a ridica documente în legătură cu Euroins și City Insurance. Anchetatorii ar fi vrut să vadă ce controale s-au făcut sau, mai bine zis, de ce nu s-au făcut verificări, chiar dacă existau foarte multe plângeri la adresa celor două firme de asigurări, în ultimii ani, au spus surse judiciare pentru gândul.ro.

Informațiile vehiculate de presă mai arătau că e vorba de un dosar deschis in rem care are la bază denunțul făcut chiar de un expert angajat în ASF în 2021, privind conduita abuzivă a celor două companii de asigurări, respectiv Euroins și City Insurance, companii care au dat faliment.

De asemenea, denunțătorul citat de gândul.ro., acuză ASF că a refuzat să facă controale la cei doi asiguratori pentru a stopa practicile abuzive ale celor două companii.

Când se va judeca falimentul Euroins România

Tribunalul București a decis, în 28 aprilie, la primul termen în dosarul falimentului companiei Euroins România Asigurare Reasigurare, solicitat de Autoritatea de Asigurare Financiară (ASF), să analizeze cererea peste aproximativ o lună, potrivit surselor.

Completul Tribunalului București, chemat să decidă în cazul cererii de intrare în faliment a fostului lider de pe piața asigurărilor auto obligatorii, Euroins România, a dat termen pe 26 mai pentru analiza solicitării ASF.

Autoritatea a formulat pe 21 martie cerere în instanță pentru falimentul Euroins, care a avut vineri termen la Tribunalul București. Cererea face parte din procedura declanșată o dată cu decizia Consiliul ASF din 17 aprilie de retragere a autorizației de funcționare a societății Euroins România și a constatării indiciilor stării de insolvență a companiei.

Judecătorii Tribunalului București a decis vineri să respingă cererea Euroins de disjungere a dosarului, în sensul de a se judeca separat cererea ASF și cererile numeroșilor creditori, care apar în fișa de pe portalul instanțelor, precizând că se vor da termene scurte.

Încheierea de vineri vine la o zi după ce instanța Curții de Apel București a respins a doua cerere a Euroins de suspendare a deciziei ASF de retragerea a autorizației de funcționare. Este al doilea eșec, după ce companiei Euroins i s-a respins cerere de suspendare a decizia ASF la Curtea de Apel București pe 24 aprilie, relatează gandul.ro.