Liberalii cresc în sondajele de opinie. Alianța cu PSD este cea mai plauzibilă ipoteză și după 2024

Liberalii cresc în sondajele de opinie. Alianța cu PSD este cea mai plauzibilă ipoteză și după 2024 Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Dacă mâine ar fi alegeri generale, PSD ar sta cel mai bine în intenția de vot din partea românilor.

De remarcat este faptul că Partidul Național Liberal a crescut în ultimul sondaj de opinie, la capitolul intenție de vot, de la 18 la sută, cât avea în luna decembrie 2022, la 22 la sută, fapt ce constituie o apreciere semnificativă pentru formațiunea condusă de Nicolae Ciucă.

Dacă liberalii au motive de bucurie, Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), partid condus de George Simion, a înregistrat o scădere, coborând sub procentul de 20 la sută, cu cât era cotat la ultimul sondaj de opinie, ajungând la 18 la sută.

Sondajul a fost comandat de INSCOP, la solicitarea Partidului Național Liberal.

Ne puteți urmări și pe Google News

PSD ar câștiga alegerile

Cel mai bine în sondajele de opinie stau cei de la PSD, care sunt cotați cu 31 la sută. Dacă mâine ar fi alegeri, PSD ar putea forma un guvern cu oricare dintre partidele mai mari sau mai mici care ar intra în viitorul Parlament.

Cei de la USR au fost cotați cu 11 la sută din voturile românilor, procentul menținîndu-se stabil.

Surpriza mare apare în momentul în care după USR se trage linie. Nici UDRM nu ar reuși să intre în Parlament, procentul fiind de 4.6 la sută.

De asemenea, partidele lui Ludovic Orban și Dacian Cioloș, ”Forța Dreptei”, respectiv ”Reper”, nu a intra în Parlament dacă mâine ar fi alegeri. Cele două partide sunt cotate cu unu la sută, din intenția generală de vot a românilor.

Liberalii se felicită singuri pentru climatul de liniște

Surse politice din cadrul Partidului Național Liberal au precizat că electoratul a apreciat faptul că Guvernul Ciucă nu a dus țara în criză și că păstrat economia pe o linie stabilă.

”Sociologic vorbind, e destul de clar: într-o perioadă tulbure, oamenii nu vor scandal, ci vor rezultate. Creșterea economică de anul trecut și menținerea stabilității politice au ajutat PNL. Dacă ne-am fi apucat de certuri la guvernare, am fi coborât sigur în sondaje, ca în 2021”, au arătat sursele liberale.

Se conturează tot un guvern PSD și PNL

Surse politice liberale din cadrul PNL Cluj au precizat pentru EvZ, că la ultima ședință a Biroului Politic Județean a PNL Cluj, Emil Boc i-a anunțat pe liberalii prezenți ”să se pregătească și pe viitor de o guvernare alături de PSD”.

”Emil Boc a luat cuvântul și ne-a informat că alianța cu PSD va continua și după anul 2024, când vor fi alegeri generale, locale și prezidențiale”, ne-a spus un politician local.

De altfel, sondajul ISNCOP arată că o alianță sigură, cu peste 51 la sută din voturi, deci o majoritate în Parlament, ar putea fi formată din PSD și PNL. Ambele partide ar totaliza 53 la sută din numărul mandatelor din cele două camere ale Parlamentului.

De asemenea, PSD-ului îi va fi greu să facă o alianță electorală cu AUR, având în vedere că partidul este considerat de foarte mulți români ca fiind unul extremist.