Evenimentul Zilei > Social > Liber la teste individuale rapide pentru COVID-19. Preț și mod de utilizare
Liber la teste individuale rapide pentru COVID-19. Preț și mod de utilizare

Liber la teste individuale rapide pentru COVID-19. Preț și mod de utilizare

În lupta contra răspundirii coronavirusului, testul rapid de utilizare individuală pentru detectarea COVID-19 şi care furnizează rezultatul în 30 de minute a fost autorizat de urgenţă în Statele Unite.

 

Astfel, Agenţia de Medicamente din SUA (FDA) a dat undă verde acestui test care poate fi utilizat pe cale nazală de persoane cu vârste de peste 14 ani, în cazul unei suspiciuni de contaminare cu coronavirus.

Testul, produs de compania Lucira Health şi care este disponibil prin prescripţie de la medic, furnizează rezultatul în 30 de minute. Conform site-ului Lucira Health, costă mai puţin de 50 de dolari.

„FDA a autorizat primul test pentru COVID-19 pe care ţi-l poţi face singur şi care oferă rezultate la domiciliu. Este un progres important care subliniază angajamentul nostru în extinderea accesului la teste”, a declarat directorul FDA, Stephen Hahn.

Autorizația este temporată și poate fi revocată sau modificată

Autorizarea de urgenţă este o autorizare temporară, acordată sub anumite condiţii de FDA pentru a răspunde la o situaţie de urgenţă, aşa cum este o pandemie. Ea poate fi revocată sau modificată dacă mai târziu apar date noi despre eficienţă sau riscuri.

FDA a autorizat încă de la sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai utilizarea de teste care pot fi făcute la domiciliu, dar spre deosebire de kitul de la Lucira Health, rezultatele lor trebuie livrate de laboratoare autorizate.

Marţi, SUA înregistrau un total de 11.340.563 de cazuri de COVID-19, dintre care 248.429 de decese, conform Universităţii Johns Hopkins, autoritatea în acest domeniu. Cele două bilanţuri sunt cele mai mari din lume, scrie Agerpres.

Și în România se găsesc astfel de teste rapide

În România pe data de 20 august a fost pusă în funcțiune o linie de producție de teste rapide pentru depistarea anticorpilor virusului SARS-CoV-2.

Companiile cu acționariat românesc S.C. RomLab S.R.L. în parteneriat cu S.C. Sintofarm S.A. au anunțat posibilitatea ca în țara noastră să fie produse teste pentru depistarea COVID-19. Aceste teste au performanțe de acuratețe superioare oricăror produse existente actualmente pe piață și cu o capacitate de producție zilnică de zeci de mii de kit-uri de testare.

Noutatea tehnologică a acestor teste rapide este dată de capacitatea de detectare concomitentă a anticorpilor umani IgG și IgM, într-un interval de 5 minute. Testarea se bazează pe probe de sânge intravenos, iar nivelul de acuratețe – sensibilitate și specificitate, este considerabil superior oricărui produs din categorie existent pe piață.