Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești bune despre rezidențiat. Ministerul Sănătății pregătește o mutare importantă
Vești bune despre rezidențiat. Ministerul Sănătății pregătește o mutare importantă

Vești bune despre rezidențiat. Ministerul Sănătății pregătește o mutare importantă

Ministerul Sănătății va suplimenta numărul de locuri din sistemul medical, astfel ca toți candidații care vor trece examenul de rezidențiat să se poate forma într-o specialitate.

Preşedintele comisiei centrale de rezidenţiat, secretarul de stat Horaţiu Moldovan, a anunțat că Ministerul Sănătăţii va suplimenta numărul de locuri astfel încât toţi candidaţii declaraţi admişi să-şi găsească un loc de rezidenţiat şi să se poată forma într-o specialitate. În acest an există un număr mare de candidaţi la nivel naţional – 11.949, dintre care la medicină sunt 6.396, la farmacie 2.544, iar la medicină dentară 3.003. Există, de asemenea, mai multe posturi şi locuri pe care aceştia le pot ocupa dacă sunt declarați admiși la acest examen, aproximativ 4.500 lde locuri la medicină, 1.219 la medicină dentară şi 1.214 la farmacie.

„Vor promova acest concurs de rezidenţiat toţi cei care vor depăşi 60% din punctajul maxim şi Ministerul Sănătăţii va suplimenta numărul de locuri, astfel încât toţi candidaţii declaraţi admişi să-şi găsească un loc de rezidenţiat, să se poată forma într-o specialitate. Am avut în vedere şi specialităţile deficitare de este nevoie în mod special în această etapă şi aici mă refer la medicina de familie, boli infecţioase, epidemiologie, medicină de laborator, radiologie. Pe lângă acestea, nu au fost neglijate disciplinele importante: chirurgie generală, medicină internă şi subspecialităţile lor”, a declarat Horaţiu Moldovan.

El a spus că rezidențiatul reprezintă un moment deosebit în viaţa tinerelor generaţii de medici și a subliniat că în acest an s-au înscris la concurs cei mai mulți candidați din ultimii ani.

De data aceasta, în 2020, ne-am confruntat cu o problemă legată de evoluţia pandemică în România şi de posibilitatea de a organiza concursul de rezidenţiat în condiţii optime. Precizez că dimensiunea acestui concurs la nivel naţional este cea mai mare din ultimii ani şi chiar din istorie, cel mai mare număr de candidaţi. (…) Sper că acest concurs să fie încă o probă pe care învăţământul universitar românesc medical o dă şi o câştigă şi deschide poarta formării tinerilor medici în cariera care urmează să o desfăşoare”, a mai spus Moldovan.

Concursul a respectat toate condițiile

Peste 4.300 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie susţin, duminică, la Romexpo, concursul de rezidenţiat organizat de Universitatea de Medicină şi Marmacie „Carol Davila”. Numărul candidaților este 1.113 mai mai mare faţă de anul trecut, reprezentând peste 36% din totalul candidaţilor înscrişi la nivel naţional. Prorectorul Universităţii, Cătălina Poiană, preşedinte al Colegiului Medicilor din Bucureşti, a afirmat că în Capitală concursul a fost organizat cu respectarea tuturor condiţiilor obiective şi necesare.

„Acum suntem într-un moment în care mai mult ca niciodată este nevoie de resursă umană în sănătate. Organizarea acestui concurs de rezidenţiat a fost o necesitate, deşi a fost o provocare pentru toate universităţile”, a declarant Cătălina Poiană.

Potrivit spuselor sale, în centrul universitar Bucureşti, anul acesta a fost un număr record de candidaţi, iar organizarea concursului a reprezentat o provocare.

„A fost un grad mare de dificultate să putem să păstrăm toate măsurile epidemiologice care sunt necesare pentru a evita orice fel de accident în această perioadă”, a mai precizat Cătălina Poiană.