SUA avertizează: China înlocuiește lagărele cu teroarea Big Brother

SUA avertizează: China înlocuiește lagărele cu teroarea Big Brother

Regimul comunist chinez pregătește sisteme hi-tech pentru a-i supraveghea și controla pe credincioși, ca o alternativă la detenția fizică în lagăre, afirmă un important diplomat american.

„Lucrul cel mai grav, care mă îngrijorează cel mai mult, este folosirea de către ei a tehnologiilor avansate”, a declarat pentru Washington Examiner ambasadorul Sam Brownback, șeful direcției pentru libertăți religioase din Departamentul de Stat.

„Astfel, vor avea probabil mai puțini oameni închiși, în viitor, dar mai mulți oameni trăind în opresiune prin folosirea camerelor și a inteligenței artificiale și a sistemelor de credit social, prin care îi vor controla.”

Asemenea măsuri vor permite Chinei să disimuleze represiunea la adresa minorităților, precum musulmanii uiguri din regiunea Xinjiang, unde regimul a înființat unități de detenție în masă pe care oficialii americani le-au asemănat cu „lagărele de concentrare” naziste.

Ne puteți urmări și pe Google News

Represiunea invizibilă

Cu prilejul unei conferințe ministeriale internaționale pe tema libertății religioase, Brownback a afirmat că, prin intermediul acestor tehnologii, represiunea chineză va fi pe cât de aprigă, pe atât de invizibilă.

„Dacă vrei să trăiești în societatea lor, nu îți vei putea practica credința”, a declarat ambasadorul american într-un interviu, înainte de a treia reuniune ministerială internațională anuală, care are loc săptămâna aceasta.

Conferința ministerială este organizată de Polonia, însă, din motive de pandemie, se ține virtual.

Seria acestor reuniuni ministeriale anuale pe tema libertății religioase a fost lansată de secretarul de stat Mike Pompeo, în 2018.

Coaliția conservatorilor creștini

Subiectul libertății religioase a produs polarizare politică pe scena politică americană, în ultimii ani, aceste eforturi ale lui Pompeo fiind văzute de Democrați drept o încercare de a câștiga favorurile creștinilor conservatori.

Brownback a respins însă această abordare, amintind că, în 2019, Nancy Pelosi, președinta Democrată a Camerei Reprezentanților, s-a numărat printre participanții la conferința internațională.

„Nu pot să spun ce va face administrația Biden în domeniul libertății religioase. Cred că o vor susține”, a afirmat diplomatul

Organizarea de către Polonia a acestei conferințe ministeriale în 2020 a fost anunțată în paralel cu crearea unei alianțe internaționale pentru libertate religioasă – care include o serie de aliați NATO ai Statelor Unite, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania sau Cehia.

Deși oficialii americani încearcă să aducă în lumină abuzurile regimului chinez împotriva credincioșilor, Brownback a recunoscut că este dificil, chiar și în interiorul alianței internaționale pentru libertate religioasă, să formuleze acuzații frontale la adresa Beijingului.

Exportul de Big Brother

„Este foarte dificil, deoarece China joacă efectiv foarte dur. Ei amenință tot timpul națiunile”, spune Brownback. „Este dificil să obții din partea țărilor – în special a celor mici, care sunt în căutare de oportunități economice și care văd posibilitățile de investiții ale Chinei – este greu să le determini să acționeze din cauza modului agresiv în care reacționează China.”

Coloși din domeniul telecomunicațiilor, aflați în proprietatea statului chinez, au vândut tehnologii de supraveghere partenerilor și clienților Beijingului, precum regimul lui Nicolas Maduro din Venezuela, amintește Washington Examiner.

Brownback se așteaptă ca această tendință să continue, cu o concentrare specială pe represiunea religiei.

„Ei (China) sunt o țară care este cel mai mare persecutor al oamenilor de toate credințele”, spune diplomatul. „Din nefericire, se orientează către folosirea tehnologiei avansate. Este ceva ce nu ne dorim să vedem înrădăcinat în lumea întreagă, printre regimurile autoritare și atee.”