Leul, la cel mai jos nivel din ultimii doi ani

Moneda nationala a fost cotata ieri la cel mai slab nivel din ultimii doi ani.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat un curs de 3,6822 lei pentru un euro, nivel similar cu cel anuntat pe 5 ianuarie 2006. Cotatia monedei nationale comunicata ieri este cu 4,8 bani peste cea anuntata miercuri, potrivit cursului afisat de banca centrala. Leul si-a continuat deprecierea din ultimele zile. In cele cateva zile de tranzactionare din acest an, leul s-a depreciat cu circa 2%. Aceasta in conditiile in care ultimul curs comunicat de BNR in 2007 a indicat un leu slab.

Leul s-a depreciat ieri si din cauza anuntului referitor la un deficit comercial de peste 19,44 milioane de euro la finele primelor 11 luni din 2007. Deficitul comercial a fost cu 52% mai mare fata de perioada similara din 2006. La informatiile referitoare la comertul international al Romaniei s-a adaugat sentimentul negativ al investitorilor fata de investitiile considerate de acestia riscante, explica dealerii bancilor comerciale. 

Astazi, evolutia leului va fi influentata de rata inflatiei inregistrate la finele lui decembrie si, implicit, anul trecut, care urmeaza sa fie anuntata de Institutul National de Statistica. Dealerii se asteapta ca, in urma acestui anunt, euro sa atinga pragul de 3,7 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analistii se asteapta ca inflatia pe luna decembrie sa fie intre 0,5% si 1%. O astfel de cifra ar ridica inflatia pe 2007 la 6,4%-6,9% cu mult peste limita superioara de 5%a intervalului in care BNR si-a propus sa mentina inflatia anul trecut.