Evenimentul Zilei > Economie > Legea prevenţiei. ANAF vrea să renunţe la unele contravenţii
Legea prevenţiei. ANAF vrea să renunţe la unele contravenţii

Legea prevenţiei. ANAF vrea să renunţe la unele contravenţii

Legea prevenţiei se află încă la nivel de negociere între ministere, iar fiscul a venit cu o serie de propuneri printre care se află renunţarea la o serie de contravenţii pentru agenţii economici.

"La Ordonanţa de Urgenţă 28/1999, cea care obligă agenţii economici să emită bonuri fiscale pentru serviciile prestate sau produsele livrate, am renunţat la litera f, de la articolul 10, care prevedea că emiterea bonului fiscal conţinând date eronate, altele decât cele prevăzute la litera c sau fără ca acesta să conţină toate datele prevăzute la articolul 4, alineatul 1 sau alineatul 2 se sancţiona cu o contravenţie de până la 3.000 de lei. Am avut situaţii neplăcute în care agentul economic a emis un bon fiscal de 5 lei pentru o apă plată şi nu a specificat în mod clar produsul pentru care a fost vândut şi, din păcate, a fost sancţionat cu amendă de 3.000 de lei. Astfel de practici sperăm să nu mai existe după aprobarea Legii prevenţiei", potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, prezent miercuri la o conferinţă de specialitate.

Oficialul ANAF a adăugat că alte două propuneri venite din partea Fiscului se referă la renunţarea la amenda aplicată operatorului economic care nu afişează anunţul referitor la eliberarea bonului fiscal.

"De asemenea, am renunţat tot la articolul 10, la litera c referitoare la înmânarea bonului fiscal clientului de către operatorul aparatului fiscal sau eliberarea facturii la solicitarea clientului. Era o sancţiune aici de 1.250 de lei. O altă măsură venită în sprijinul mediului de afaceri a fost scoaterea literei h de la articolul 10, care prevedea că neîndeplinirea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligaţiei de a afişa anunţul de atenţionare, în caz contrar se sancţiona cu amendă de 3.000 de lei. Vorbim despre celebrul afiş care trebuia afişat în incinta unităţilor de alimentaţie publică sau în unităţile hoteliere. Acestea au fost propunerile ANAF şi sper că vor fi acceptate. Politica Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este de a îndruma contribuabilii şi de a avea un dialog în vederea conformării voluntare şi declarării la plată”, a menţionat şeful ANAF, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Bogdan Stan a precizat că activitatea în domeniul hotelier s-a majorat cu aproape 14%, iar cea din domeniul restaurantelor şi alte activităţi de alimentaţie publică a crescut cu circa 18%, după scăderea la 9% a TVA pentru serviciile turistice. La nivelul anului 2015, totalul veniturilor obţinute de către stat în urma activităţilor din segmentul Hoteluri, Restaurante, Catering (HORECA) se ridică la 1,1% în total venituri la bugetul de stat.

În cursul zilei de 14 aprilie au fost publicate în Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a Legii 176 în ceea ce priveşte impozitul specific.