Problema a fost deja discutată la Bruxelles şi mulţi parlamentari şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiectul de lege, invitând guvernul polonez să schimbe proiectul sau să-l retragă. Legea numită „Stop pedofiliei ” este o iniţiativă a nou-născutului guvern polonez care îşi propune să stârnească promovarea activităţii sexuale a copiilor, dar sfârşeşte prin incrimnarea educaţiei sexuale în întregime.

Medicii şi profesorii ar putea risca 5 ani de închisoare dacă se confruntă cu problema respectivă în faţa minorilor

Noile norme au fost susţinute de Biserica Catolică, care s-a opus întotdeauna să se abordeze subiectul în şcoli. Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor, unde noul guvern a obţinut majoritatea şi aştepată acum aprobarea Senatului, unde coaliţia de centru-dreapta care a câştigat recentele alegeri din octombrie, a pierdut majoritatea.

Reacţia opoziţiei, a organizaţiilor pentru drepturile omului şi a asociaţiilor feministe a fost imediată

Educaţia sexuală este de fapt recunoscută ca un instrument important împotriva violenţei bazată pe gen, pentru reducerea sarcinilor şi a bolilor nedorite. În timpul discuţiilor parlamentare, sute de oameni au ieşit pe străzile Varşoviei demonstrând împotriva legii care ar putea ajunge să pună pedofilia şi educaţia sexuală pe acelaşi palier.

În Polonia, nu există nicio prevedere pentru predarea materiei în şcoală

În schimb, se desfăşoară prelegeri bazate pe educaţia pentru valorile aşa-numitei familii tradiţionale, interzicerea avortului şi drepturile persoanelor LGBT. Cu toate acestea, în multe oraşe din ţară, conduse de primari mai progresişti, s-au lansat programe pe această temă în şcolile publice şi private, iar acest lucru a stârnit indignarea partidului de guvernământ şi a bisericii poloneze, potrivit celor relatate de Il Messaggero