Evenimentul Zilei > International > Le Figaro: Ucraina: Zelenski se așteaptă la alegeri locale „dificile” în octombrie

Le Figaro: Ucraina: Zelenski se așteaptă la alegeri locale „dificile” în octombrie

Gestionarea sa haotică a noii pandemii de coronavirus, inclusiv lipsa de transparență în distribuirea fondurilor strânse pentru administrarea crizei, a atras critici din partea presei.

Șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni (31 august) că se așteaptă la alegeri locale „foarte dificile” în octombrie, un test electoral pentru partidul său la 17 luni după ce acest novice în politică a ajuns la putere surprinzând pe toată lumea. 

„Țara are în față nişte alegeri locale foarte importante și foarte dificile”, a declarat Zelenski la congresul partidului său, în timpul căruia au fost anunțați candidații la funcția de primar în marile orașe.

Domnul Zelenski, un fost comediant, a provocat o mare surpriză în 2019 când a câștigat alegerile prezidențiale împotriva lui Petro Poroşenko, un personaj cu greutate în politică al cărui mandat de cinci ani a fost marcat de reforme majore, dar și de scandaluri de corupție.

În iulie 2019, noul partid creat de domnul Zelenski, „Slujitorul poporului”, a reeditat acest succes la alegerile parlamentare anticipate, câștigând majoritatea locurilor în parlament și apoi formând guvernul. Deşi Zelenski a promis schimbări rapide, eradicarea corupției și sfârșitul războiului cu separatiștii pro-ruși din est, promisiunile sale încă nu s-au concretizat.

Modul haotic în care a gestionat pandemia noului coronavirus, inclusiv lipsa sa de transparență în distribuirea fondurilor strânse pentru gestionarea crizei, a atras critici din partea presei. Totuşi, în pofida unei scăderi accentuate a popularității, președintele și partidul său continuă să îşi depășească rivalii cu aproximativ 30% din intențiile de vot, potrivit sondajelor efectuate în iunie.

Sursa: Rador