Evenimentul Zilei > International > LE FIGARO: Covid-19: Rusia revendică o eficacitate de 92% pentru vaccinul său
LE FIGARO: Covid-19: Rusia revendică o eficacitate de 92% pentru vaccinul său

LE FIGARO: Covid-19: Rusia revendică o eficacitate de 92% pentru vaccinul său

În august, Rusia lăuda eficacitatea vaccinului Spoutnik-V, aflat actualmente în faza a 3-a de teste clinice.

Creatorul vaccinului rusesc contra Covid-19 a dat asigurări miercuri, 11 noiembrie, că acesta are o eficacitate de 92%, la câteva zile după anunţul unui produs eficient în proporţie de 90% de către compania americană Pfizer şi cea germană BioNTech.

Ca şi concurenţii săi, Fondul suveran rus (RDIF) şi Institutul de cercetări Gamaleia au lăudat într-un comunicat eficacitatatea vaccinului Sputnik-V, actualmente aflat în faza a 3-a de teste clinice randomizate în dublu orb – un demers experimental utilizat în mai multe discipline – pe 40.000 de voluntari. „Analiza statistică a 20 de cazuri confirmate de noul coronavirus, cazuri repartizate între persoane vaccinate şi persoane care au primit un placebo, indică o rată de eficacitate de 92% pentru vaccinul Sputnik-V după o a doua doză”, potrivit acestui document.

Concurenţă

În vreme ce Rusia s-a arătat până acum zgârcită în ce priveşte documentaţia ştiinţifică a acestui vaccin lăudat de Vladimir Putin, creatorii Sputnik-V au asigurat miercuri că cercetarea va fi publicată în scurt timp „într-una din principalele reviste medicale din lume şi evaluată de egalii săi”. RDIF a mai asigurat că va furniza toate datele necesare reglementatorilor naţionali ai ţărilor doritoare să achiziţioneze Sputnik-V.

Este vorba de un vaccin cu „vector viral” care utilizează ca vector în două inoculări două adenoviusururi (virus foarte obişnuit, răspunzător în secial de guturaiuri), transformate pentru a-i adăuga o parte din cel răspunzător de Covid-19. Când adenovirusul modificat pătrunde în celulele persoanelor vaccinate, acestea vor fabrica o proteină tipică a Sars-Cov-2, învăţând astfel sistemul lor imunitar să-l recunoască şi să-l combată, potrivit Institutului Gamaleia.

Concurenţa se zbate pentru dezvoltarea unui vaccin contra virusului răspunzător de pandemia care a paralizat ţări întregi de la începutul anului. Rusia este decisă să continue cursa pe primul loc şi a anunţat din august, chiar înaintea testelor clinice pe scară mare, eficacitatea Sputnik-V, suscitând îndoieli în comunitatea ştiinţifică internaţională. (Rador)