Evenimentul Zilei > EVZ Special > Lavinia Şandru a evaluat tablourile lui Vâlcov: „Erau frumoase, cu flori”
Lavinia Şandru a evaluat tablourile lui Vâlcov: „Erau frumoase, cu flori”

Lavinia Şandru a evaluat tablourile lui Vâlcov: „Erau frumoase, cu flori”

Fosta soţie a lui Darius Vâlcov şi tatăl fostului ministru de Finanţe au dat explicaţii în instanţă în legătură cu tablourile şi lingourile de aur ale fostului demnitar, la penultimul termen al dosarului în care Vâlcov e acuzat de corupţie

Lavinia Şandru s-a prezentat, ieri dimineaţă, la Instanţa supremă, unde se judecă dosarul în care fostul ei soţ este acuzat de procurori că a luat şpagă pe vremea când era primarul Slatinei, în schimbul unor contracte „cu dedicaţie”, date firmei Tehnologica Radion.

Fosta deputată a arătat că a obţinut mari sume de bani în urma nunţii cu Darius Vâlcov, dar şi o parte din tablourile pe care anchetatorii le-au găsit apoi ascunse în pereţi, cu ocazia percheziţiilor.

Peste 1.000 de invitaţi la nuntă

„Cu prilejul nunţii cu Darius Vâlcov am organizat trei evenimente: la Slatina, la Neptun şi la Târgu Mureş. Botezul l-am organizat la Bucureşti. La Slatina ştiu că au fost peste 400 de invitaţi, 200 la Târgu Mureş şi 250 la Neptun. Şi în jur de 300 la botezul din Bucureşti”, a declarat Lavinia Şandru.

Cât a trecut în declaraţia de avere

Fosta soţie a lui Darius Vâlcov a fost întrebată câţi bani a obţinut în urma acestor evenimente.

„Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 de euro. Cea mai mare sumă a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez am obţinut 200.000 de euro”, a răspuns Lavinia Şandru.

Aceasta a declarat că nu a stat să contabilizeze sumele şi a recunoscut că a purtat discuţii cu soţul ei de la vremea respectivă cu privire la cat să treacă în declaraţia de avere. Într-un final, s-au pus de acord: „o mică parte”.

„Nu îmi amintesc ce am discutat, în ce anume să investim. Discuţiile pe care le aveam erau despre faptul ca banii investiţi să nu se devalorizeze. La acea vreme eram parlamentar. Am avut o discuţie cu el ce să menţionez în declaraţia de avere. I-am zis că n-ar fi rău să declar o parte din sume. O mică parte din bani chiar apare în declaraţia mea de avere. (…) Sunt bani puşi pe carduri, cam 200.000 de euro”, a spus Lavinia Şandru.

„La acele evenimente aţi primit şi tablouri?”, a întrebat magistratul.

„Da”, a recunoscut Lavinia Şandru, completând apoi ingenuu: „Dar nu sute de tablouri. În jur de opt-zece tablouri la evenimentul de la Slatina. Am primit şi la evenimentul de la Neptun. Nu ştiu ce valoare aveau. Erau tablouri frumoase, cu flori”.

Magistratul a fost curios să afle ce s-a întâmplat cu aceste tablouri, iar Lavinia Şandru a continuat în aceeaşi notă: „Le-am pus pe pereţi. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ele după ce am divorţat”.

Fosta soţie a lui Darius Vâlcov a arătat că în familia acestuia investiţia în artă era un fapt obişnuit.

Cu cât a rămas după divorţ

„În jurul meu lumea cumpăra câte un tablou, dar acum am ajuns să ne temem să ne cumpărăm tablouri. Arta a devenit ingrată. Şi Darius a mai cumpărat tablouri, eu ştiu de trei tablouri şi sora lui mi-a arătat două tablouri”, a declarat Lavinia Şandru.

„Cu ce sume aţi rămas după divorţ în legătură cu cele trei evenimente?”, a întrebat- o magistratul pe fosta soţie a lui Darius Vâlcov. „După tot ce s-a întâmplat cu Darius, nu s-a pus problema privind sume de bani…”, a răspus Lavinia Şandru.

Lingourile, cadou pentru nepoţi

La termenul de ieri, penultimul în dosar, înaintea celui în care vor avea loc dezbaterile pe fond, a fost audiat şi tatăl fostului ministru de finanţe, Dumitru Vâlcov. Acesta a dat explicaţii cu privire la lingourile de aur găsite de procurori la percheziţii. „În 2011 am fost diagnosticat cu cancer de plămâni. Am fost operat în Elveţia şi de Crăciun, în 2011, am simţit că mi se apropie sfârşitul şi le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoţilor un cadou. Aveam nişte bani şi l-am întrebat pe Darius dacă poate să facă rost de nişte lingouri de aur pentru ca nepoţii mei să aibă o amintire de la mine. (…) M-au costat 156.000 de euro”, a relatat tatăl lui Darius Vâlcov. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca ultimul termen în acest dosar în data de 9 ianuarie 2018