Altă problemă în Casa Regală. De ce nu e prințesă Lady Louis Windsor. Legătura cu Lady Di

Altă problemă în Casa Regală. De ce nu e prințesă Lady Louis Windsor. Legătura cu Lady Di Sursa foto Arhiva EVZ

Ducesa Sophie și prințul Edward au refuzat să o facă prințesă pe fiica lor, Lady Louise Windsor, chiar dacă regulile regale le-ar permite asta. Mulți s-au întrebat de ce au luat această decizie.

Lady Louise Windsor nu este o prințesă, deși are dreptul de a primi acest titlu în conformitate cu regulile regale care datează de zeci de ani. Conform Letters Patent din 1917, copiii unui monarh primesc titlul de prinț sau prințesă și sunt întotdeauna ASR.

Regula, elaborată pe vremea când regele George al V-lea se afla pe tron, se aplică și nepoților unui monarh pe linie masculină. Copiii fiului unui monarh pot fi ASR, dar urmașii fiicei unui suveran nu pot fi.

Lady Louise Windsor are dreptul să fie prințesă

Lady Louise, în vârstă de 20 de ani, are dreptul de a fi atât ASR, cât și prințesă, fiind fiica celui mai tânăr fiu al Elisabetei a II-a, Prințul Edward. Fiicele Prințului Andrew, Beatrice și Eugenie, sunt intitulate Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie. În calitate de fiică a Elisabetei a II-a, urmașii Prințesei Anne nu sunt nici prințesă, nici prinț, purtând pur și simplu numele lor, Zara Tindall și Peter Phillips.

Ne puteți urmări și pe Google News
printul edward

Sursa foto: Arhiva EVZ Regele Charles

O declarație semnată de prințul Edward

Copiii regelui Charles și ai prințului Andrew folosesc HRH (ASR) conform regulilor, deși prințul Harry a renunțat la acest titlu atunci când el și Meghan Markle, ducesă de Sussex, au plecat din Marea Britanie. Când Prințul Edward s-a căsătorit cu Sophie Rhys-Jones, în 1999, Palatul Buckingham a emis o declarație în care spunea că s-a decis ca copiii cuplului să nu fie ASR.

Lady Louise

Sursa foto Wikipedia

Căsătoria dintre prințul Edward și Sophie a venit relativ repede după moartea Dianei, Prințesa de Wales, care a murit într-un accident de mașină la Paris în 1997. Atunci, Palatul a fost criticat pentru că a eliminat titlul de ASR al Dianei în urma divorțului acesteia de regele Charles, pe atunci prinț de Wales.

Regele Charles nu i-a oferit titlul de prințesă

La momentul respectiv, s-a decis ca copiii lui Edward și Sophie să își asume titluri aferente unui conte, în loc ca viitorii lor urmași să ia titlurile de prinț și prințesă. Dr. Craig Prescott, expert în drept constituțional și politică britanică la Universitatea Bangor, a declarat că regele Charles ar fi putut să-i ofere lui Lady Louise un titlu, dar că aceasta nu și-a dorit.

Când Edward a fost făcut Duce de Edinburgh în martie 2023, fiul său, James, și-a asumat fostul titlu, cel de Conte de Wessex. Titlul fiicei lui Sophie și Edward a rămas același, deoarece fiica unui duce este cunoscută și sub numele de „lady”, potrivit express.co.uk.