Evenimentul Zilei > International > LA REPUBBLICA: Iran-SUA: Pompeo: „Sancțiunile ONU reintră în vigoare”
LA REPUBBLICA: Iran-SUA: Pompeo: „Sancțiunile ONU reintră în vigoare”

LA REPUBBLICA: Iran-SUA: Pompeo: „Sancțiunile ONU reintră în vigoare”

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că sancțiunile ONU împotriva Iranului „au reintrat în vigoare” și a amenințat cu „consecințe”, dacă Statele membre ale organismului internațional nu le respectă.

„Astăzi, Statele Unite salută revenirea tuturor sancțiunilor ONU revocate anterior împotriva Republicii Islamice Iran”, a afirmat Pompeo.

Totuși, Washingtonul este izolat față de celelalte mari puteri, inclusiv de aliații săi europeni, care insistă, în schimb, că aceste sancțiuni nu au reintrat în vigoare și că procedura americană nu are efecte juridice.

Pompeo a anunțat vestea cu o postare pe Twitter: „Practic, au reintrat în vigoare toate sancțiunile împotriva Iranului, principalul sponsor de stat al terorismului și alantisemitismului. Aceasta include o prelungire permanentă a embargoului asupra armelor. Aceasta este o veste excelentă pentru pacea din regiune”.

În urmă cu o lună, Statele Unite au început procedura la ONU pentru reimpunerea sancțiunilor asupra Iranului (așa-numitul snapback). „Nu vom permite niciodată ca un stat terorist să cumpere și să vândă liber avioane, rachete și alte tipuri de arme”, a tunat și fulgerat Pompeo, pe 21 august.

Ambasadorul american Kelly Craft i-a trimis o scrisoare ambasadorului indonezian Dian Triansyah Djani, actualul președinte al Consiliului de Securitate, prezentând plângerea cu privire la nerespectarea acordului nuclear din 2015 din partea Teheranului.

Și începuse o numărătoare inversă cu un termen care coincide cu 21 septembrie, ziua celei de-a 75-a Adunări Generale a Națiunilor Unite, în care vor fi protagoniști Donald Trump (în căutarea unui al doilea mandat), omologii săi chinezi și ruși, Xi Jinping și Vladimir Putin (care „revin” după câțiva ani de absență), și președintele iranian, Hassan Rohani.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: