Evenimentul Zilei > Actualitate > La mulți ani, România!
La mulți ani, România!

La mulți ani, România!

Cele mai îndrăgite vedete de pe micile ecrane au o viziune atipică asupra Zilei Naționale. Andreea Marin, Paul Surugiu, Radu Buzăianu și Răzvan Zamfi r ne-au spus cum trăiesc celebrarea Centenarului de 1 decembrie și care este mesajul lor pentru românii de pretutindeni.

Fuego: „N-ar strica să ne dăm cu toții vreo două palme”

„România asta mare a mea are o mulțime de probleme, dar sunt sigur că n-ar strica să ne dăm cu toții vreo două palme și să vedem, de fapt, ce nu vede nimeni, faptul că și noi ne purtăm lipsiți de respect față de ea. Că nu-i condusă corect și coerent se știe, că sunt multe de făcut și îmbunătățit e cert, dar uităm de multe ori zicala înțeleaptă cu schimbarea care stă și-n noi.

Eu sunt conștient că România nu-i perfectă, dar aici ne-am legănat glasurile în limba română, aici suntem acasă și tot aici găsim toate motivele din lume ca să stăm. Ne identificăm cu acest spațiu și chiar dacă n-ar forma corectă, parte din esența lui e una cu noi, cu toți cei care s-au dezvoltat iubind meleagurile pline de lumină și simplitate.

Vedeți voi, dragii mei, România nu se bate cu pumnul în piept, iubirea de țară nu e ceva perimat și nu suntem nebuni dacă simțim să facem asta. Eu, unul, pentru România mea, strâng durerile în piept și mă doare când o văd lovită, uitată, părăsită și umilită de mulți dintre cei care nu știu că parte din ei înseamnă și ea, cu toate comorile naturale, cu frumusețea tradițiilor, cu valorile inestimabile și cu limba aceasta duioasă, care ne unește și dincolo de timp. E un lucru știut că România e aproape de sufletul meu și merită să strălucească, să le arate tuturor că prosperitatea nu ține de vremuri sau bătăi de vânt, ci doar de minunile pe care le are și pe care-ar fi bine ca fiii ei să le arate și să le promoveze mai des.

Îi doresc, după cum e firesc, să o văd la locul potrivit. Nu prin imnuri și ode, ci acolo, în inima celor care, ca și mine, simt că ea e acasă, e leagănul părinților, e lumina vorbei, e simplul tărâm care mai poate face ceva din noi! E tot ce ne-a rămas și avem nevoie de ea, mândră și deplină! Duminică, pe 2 decembrie, de la ora 15.00, pe TVR 2, vă arăt din nou, cu oameni excepționali, adevărate brand-uri de țară, de ce mi-e “DRAG DE ROMÂNIA MEA!” Mi-am spus, alături de echipa mea, să construim o ediție simplă, fără artificii inutile și fără epatări în simțiri și însușiri. Am spus că ar trebui să venim cu patru exemple de seamă, patru motive pentru care România este mai deplină. Nu am uitat nici muzica neamului și desigur, eu vreau să le ofer admiratorilor mei, o super premieră, o primă audiție de pe cel mai recent material discografic de colinde, piesa „NINGE, ȘI NINGE”, un cutremurător strigăt pentru patria mea.

Astfel, cu muzica patriotică, cu minunata sa măsură, cu portul de seamă și graiul ales, tocmai de la Hunedoara, din țara binecuvântată a Ardealului, ne cântă despre Unire și despre însemnătatea ei, Mariana Anghel, alături de care am pregătit un duet special. Ulterior, marele cosmonaut român, lordul cerului, Dumitru Dorin Prunariu vine să ne zice de ce un mândru român, de ce iubește țara și cum vede el știința românească în momentul actual. Corul Național de Cameră MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN, brand indubitabil de țară, ne onorează cu prezența și ne poartă în lumea cântecului înalt. Spre final, maestrul Dorel Vișan ne uimește cu înțelepciunea sa, a unui mare actor român care și-a dăruit viața întreagă scenei românești!”, ne-a povestit îndrăgitul artist, Paul Surugiu alias Fuego.

 

De la 1 decembrie, Andreea Marin trăiește perioada cea mai frumoasă din an

„1 decembrie e ziua în care îmi simt inima plină, am acea dorință de îmbrățișare și de unitate, am recunoștință și impulsul de a clădi durabil, cu mândrie față de rădăcinile mele ca româncă. E și prima zi a unei luni ce a fost toată viața importantă pentru mine: 6 decembrie era ziua tatălui și a bunicului meu, 15 decembrie e ziua fiicei mele, 22 ziua mea, vine apoi Crăciunul… E ca și cum de la 1 decembrie sufletul meu simte nevoia de a se împodobi, simte deja bucuria sărbătorilor ce vin”, ne-a mărturisit frumoasa Andreea Marin.

 

Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, „mândrii că sunt români” doar de Ziua Națională

„Știți ce o să fac eu de 1 decembrie? O să fiu mândru că sunt român. Asta o să fac. E un moment în care se dă voie la așa ceva. Ai acces la mândria de a fi român. E în regulă să pari încântat că ești român de 1 decembrie. În rest ești privit cu suspiciune. Pari tâmpit. Românii nu-și doresc să fie români decât de 1 decembrie. În rest românii sunt americani, francezi, unii sunt nemți, britanici, depinde. Dar de 1 decembrie redevin prompt români. Așa că o să profit la maxim de ziua asta în care e liber la patriotism. O să scriu chestii pe facebook despre asta și o să stau încântat că sunt român până a două zi când mă potolesc”, a spus coprezentatorul emsiunii „Bună, România!”, Radu Buzăianu.

„Pe 1 decembrie voi face slalom printre discursurile politice, serbările instituționale, proiectele încropite cu ocazia centenarului și alte ambalaje care, cică, ar trebui să împacheteze frumos Ziua Națională. La Hațeg și Câmpina nici măcar n-au nimerit ordinea corectă a culorilor de pe drapel anul acesta. Deci, până să plesnim de patriotism, poate ar fi bine să învățăm câteva lucruri esențiale despre țară asta”, a completat și colegul său, Răzvan Zamfir.