Evenimentul Zilei > International > LA LIBRE BELGIQUE: Turcia ameninţă că va răspunde oricărui atac împotriva forţelor sale din partea lui Haftar
LA LIBRE BELGIQUE: Turcia ameninţă că va răspunde oricărui atac împotriva forţelor sale din partea lui Haftar

LA LIBRE BELGIQUE: Turcia ameninţă că va răspunde oricărui atac împotriva forţelor sale din partea lui Haftar

Turcia va răspunde oricărui atac al omului forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, contra forţelor sale prezente în această ţară aflată în război, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, cu ocazia unei vizite la Tripoli.

„Criminalul de război Haftar şi forţele sale trebuie să ştie că vor fi consideraţi ţinte legitime în caz de atac contra forţelor turce” care susţin guvernul de uniune naţională (GNA) în conflictul din Libia, a arătat sâmbătă seara târziu ministrul, la două zile după declaraţii belicoase ale mareşalului la adresa Ankarei.

„Dacă ei fac acest pas, nu vor putea găsi niciun loc unde să fugă (…) toată lumea ar trebui să revină la raţiune”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Sprijinul militar turc a permis forţelor pro-GNA să respingă şi să facă să eşueze în iunie 2020 o ofensivă a forţelor pro-Haftar lansată în aprilie 2019 pentru cucerirea capitalei libiene, Tripoli. GNA, cu baza la Tripoli şi recunoscut de ONU, controlează de atunci tot nord-vestul ţării.

Joi, Khalifa Haftar a făcut un apel pentru „alungarea ocupantului” turc. Nu va fi pace în prezenţa unui colonizator pe pamântul nostru”, a spus mareşalul libian susţinut de Rusia şi de Emiratele Arabe Unite.

În aceeaşi zi şi cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a independenţei ţării, şeful GNA, Fayez al-Sarraj, a făcut apel la compatrioţii săi „să întoarcă pagina dezacordurilor pentru a ajunge la stabilitate”.

În ciuda mai multor serii de negocieri interlibiene pentru a scoate ţara din criză, devenite posibile datorită armistiţiului semnat în octombrie sub egida ONU şi în general respectat, declaraţiile belicoase se înmulţesc.

În prima zi a vizitei sale la Tripoli, sâmbătă, ministrul turc a discutat cu oficiali libieni despre mijloacele de ripostă la o eventuală ofensivă a lui Haftar, potrivit unui comunicat al Înaltului Consiliu de Stat (HCE, pro-GNA).

„Contează ca toată lumea să contribuie la o soluţie politică. Orice altă acţiune nu va putea fi decât proastă”, a declarat el sâmbătă seara.

Parlamentul turc a adoptat marţi o moţiune care prelungeşte cu 18 luni autorizaţiaa de a desfăşura „militari” în Libia, ţară aruncată în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.

https://www.lalibre.be/international/europe/libye-la-turquie-menace-de-repondre-a-toute-attaque-de-ses-forces-par-haftar-5fe85df89978e227df28fbc3

Traducere: Gabriela Sîrbu

Rador

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: