Ron Stallworth s-a infiltrat în gruparea extremisă KKK (Ku Klux Klan) în anii 1970, cu scopul de a îl aresta pe unul dintre liderii clanului și pentru a demasca o serie de atacuri criminale pe care KKK le punea la cale, scrie The Sun

De ce este povestea lui Ron Stallworth atât de impresionantă? Pentru că polițistul era de culoare.

Acesta a făcut echipă cu un polițist alb pentru a face schimb de identitate și a reușit una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni din istoria poliției. 

Povestea lui Ron va fi ecranizată în filmul BlacKkKlansman, sub regia lui Spike Lee, care a trebuit să fie convins că povestea polițistului american este reală.

Stallworth a devenit polițist in 1974, în Colorado Springs, și a petrecut următorii ani sub acoperire, devenind astfel primul detectiv de culoare sub acoperire în rețelele de narcotice.

Infiltrarea sa în KKK a venit mai degrabă din coincidență. În 1978 citea ziarele locale, când a observat un anunț criptic al vestitului clan. A răspuns anunțului folosindu-și propriul nume și credea că nu va primi înapoi niciun răspuns. 

Acum, în vârstă de 65 de ani, Ron își amintește: „Le-am trimis o scrisoare. Le-am spus ca sunt un bărbat alb care uraște negrii, mexicanii, asiaticii și cred ca albii nu au primit ce meritau în țara asta. Mi-am pus numele adevărat, în loc de numele meu conspirativ, și am trimis-o.”

După două săptamani cineva l-a contactat pe Ron și i-a spus că ar vrea să se întâlnească. Acesta a acceptat și a pus un coleg alb să se dea drept el la întâlnire. 

Infiltrarea lui Ron s-a încheiat in 1979 când i s-a propus să devină liderul local al grupului dar superiorul său din poliție l-a obligat să încheie acțiunea, ordonându-i să distrugă toate probele pe care le-a strâns de-a lungul anilor.

Cu toate astea, Ron a salvat câteva dosare, inclusiv cardul de membru în KKK cu numele său. 

După încetarea anchetei, el și-a petrecut anii ca investigator și și-a scris memoriile în 2014.

 

Sursa foto: The Sun