Cine este Krampus, personajul malefic al Crăciunului. El îi pedepsește pe cei răi

Cine este Krampus, personajul malefic al Crăciunului. El îi pedepsește pe cei răi Cine este Krampus, personajului malefic al Crăciunului. El îi pedepsește pe cei răi. Sursa foto Dreamstime

Krampus este un personaj sinistru cunoscut mai ales în regiunile alpine din Austria, Tirolul de Sud și Bavaria. Legenda spune că acesta îi pedepsea și îi speria pe copiii neascultători.

Krampus, figura întunecată a perioadei sărbătorilor de Crăciun, este un personaj sinistru cunoscut mai ales în regiunile alpine din Austria, Tirolul de Sud și Bavaria. Legenda spune că el îi pedepsește pe copiii obraznici.

Cum arată Krampus

Acesta are o față neagră și o mantie întunecată. El este înfășurat în saci de cartofi și poartă o mască decorativă din lemn pentru a-și ascunde fața. Coarnele de pe cap sunt reale și provin de la o capră sau un berbec, iar costumul său poate include măști moderne din aluminiu, plastic sau cauciuc. Clopoțeii și lanțurile completează imaginea amenințătoare, iar coada din păr de cal este folosită pentru a pedepsi atât copiii cât și adulții obraznici.

Tradiția lui Krampus provine din Austria

Originea tradiției lui Krampus se regăsește în Austria, unde, în secolul al XVII-lea, el era asociat cu pedepsirea copiilor neascultători și supravegherea respectării bunelor maniere de către adulți. Se mai spune că acesta îi fura pe copiii răi. În timpul Inchiziției, obiceiul lui a fost interzis, dar s-a păstrat în secret în unele regiuni. Abia în secolul al XX-lea, Krampus a revenit în atenția publicului, din motive folclorice.

Ne puteți urmări și pe Google News
krampus

Cine este Krampus, personajului malefic al Crăciunului. El îi pedepsește pe cei răi. Sursa foto Dreamstime

Cei răi sunt pedepsiți cu bastoane

În Carintia, personajul malefic este așteptat cu parade cu focuri de artificii. În Salzburg, cei răi pot fi pedepsiți cu bastoane. Tirolul de Est organizează impresionante procesiuni Krampus, iar în districtul Berchtesgadener Land, el apare sub forma a două persoane, însoțit de Gankerl, echipat cu clopoței. În Valea Gastein, Krampus merge din casă în casă alături de Moș Crăciun și alți însoțitori, punând la încercare locuitorii cu o alegere între bine și rău.

Percepția personajului malefic s-a schimbat în secolul XX. Festivalurile dedicate lui Krampus au devenit evenimente pline de teatralitate și distracție, transformând o tradiție înspăimântătoare într-un spectacol spectaculos. Cu toate astea, mulți copii încă sunt speriați de el, potrivit ziarulromânesc.de.