Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi, fotografiată la o nuntă LÂNGĂ COMISARUL BERBECEANU, implicat într-un DOSAR CELEBRU – Imagini ÎN PREMIERĂ
Kovesi, fotografiată la o nuntă LÂNGĂ COMISARUL BERBECEANU, implicat într-un DOSAR CELEBRU – Imagini ÎN PREMIERĂ

Kovesi, fotografiată la o nuntă LÂNGĂ COMISARUL BERBECEANU, implicat într-un DOSAR CELEBRU – Imagini ÎN PREMIERĂ

Jurnaliştii site-ului Lumea Justiţiei au publicat vineri imagini în care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, apare lângă Traian Berbeceanu, fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia (n.r. - BCCO Alba).

Conform luju.ro, pozele publicate în premieră în presa din România au fost făcute la Hotelul Ramada Sibiu.

„Laura Kovesi a fost naşa, iar Traian Berbeceanu invitat. La aceeaşi nuntă a participat şi tatăl Laurei Kovesi, procurorul Ioan Lascu. Ar fi avut vreo şansă Berbeceanu să fie scăpat de acuzaţiile DIICOT dacă nu era în graţiile lui Kovesi?

Lumeajustitiei.ro publică dovada că fostul şef de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia (n.r. – BCCO Alba), comisarul Traian Berbeceanu, şi şefa DNA Laura Kovesi aveau o relaţie apropiată şi că se învârteau în aceleaşi cercuri. Până acum, pe piaţă circulau doar pozele cu Traian Berbeceanu şi Laura Kovesi la o acţiune oficială a DIICOT. De altfel, acest lucru a fost subliniat de Traian Berbeceanu în replica dată Lumeajustitiei.ro după dezvăluirile privind operaţiunea „Salvarea lui Berbeceanu", ca şi cum între ei nu a existat decât o relaţie strict profesională. Există însă şi alte poze cu cei doi. Poze făcute nu în cadru oficial. Poze care arată că Berbeceanu şi Kovesi împărţeau acelaşi anturaj.

Mai jos prezentăm două fotografii în care apar Traian Berbeceanu şi Laura Kovesi. Cele două poze, postate pe pagina Facebook Lumeajustitiei.ro de un cititor, au fost realizate, din informaţiile pe care le deţinem, în anul 2007, la o nuntă la care Laura Kovesi ar fi fost naş. Mai exact, naşa comisarului Adrian Drăghici, de la Biroul Operaţiuni Speciale Alba, ajuns ulterior şeful Poliţiei Sibiu”, au scris jurnaliştii luju.ro.

Reamintim că la începutul acestui an, comisarul Traian Berbeceanu posta un mesaj dur la adresa iniţiativelor recente ale noului ministru al Justiţiei privind graţierea şi amnistia. „Stimate domnule Ministru al Justiției,

Aș vrea să ajung ziua când, în dosarul în care am fost inculpat nevinovat, un complet de judecători ai Înaltei Curți vor pronunța o hotărâre definitivă! Aș vrea ca în acest fel să îmi fie apărate reputația și onoarea, să îmi fie redată demnitatea! Aș vrea să lăsați Înalta Curte să poata să facă asta! Eu nu vreau grațiere și nici amnistie, domnule ministru! Mi-aş dori ca cei care mi-au distrus viața și cariera să fie la rândul lor judecați până la capăt! Mi-aş dori domnule ministru, ca cei care mi-au hăituit familia, mi-au chinuit soția și copilul, mi-au umilit părinții, să plătească! Mi-aş dori ca cei care au dezintegrat cea mai performantă echipă a Poliției Române (cea de la BCCOA Alba – n.red.) să fie judecați până la final! Nici pentru ei nu vreau, nici amnistie, nici grațiere!  Ar fi normal, domnule ministru, ca cei care prin sfidarea legii i-au sprijinit pe ticăloșii care m-au executat și linșat public, aceia care au susținut abuzul în serviciu al acestora săvârșind alte abuzuri în serviciu, să ajungă să dea socoteală pentru faptele lor, chiar dacă prin acestea nu au creat un prejudiciu patrimonial!… Nu "banii" contează la acest gen de fapte, domnule ministru! Nu-mi răpiți acest drept, domnule Ministru al Justiției!  Am așteptat și am sperat trei ani şi jumătate să se facă dreptate! Am fost ținut departe de locul meu de muncă, de echipa mea, trei ani și jumătate! Am făcut "naveta" sute de mii de kilometri între Instanțe și Parchete, am cheltuit, timp de trei ani şi jumătate, ultimul bănuț al familiei, pentru a putea să susțin prezența mea în proces! Trei ani şi jumătate este foarte mult, domnule ministru! Trei ani jumătate au fost o pedeapsă grea, domnule ministru, pe care nimeni nu a grațiat-o! A trebuit să o execut "zi la zi", domnule Ministru al Justiției!”.

În vara anului 2016, Traian Berbeceanu a fost achitat de completul de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie în dosarul în care era şi acuzat, şi acuzator. Cei acuzaţi de Traian Berbeceanu s-au ales cu pedepse cu închisoarea. Berbeceanu a fost acuzat de foștii săi colegi din DIICOT Alba Iulia de favorizarea infractorului, în timp ce acuzatorii fostului șef al BCCO erau la rândul lor acuzați de DNA de ”represiune nedreaptă”, mai multe infracțiuni de fals și abuz în serviciu. Instanța de fond a hotărât achitarea comisarului Traian Berbeceanu și condamnarea celor trei foști angajați ai DIICOT Alba Iulia. Fostul șef al DIICOT Alba Iulia, procurorul Ioan Mureșan a fost condamnat la șapte ani cu executare, ofițerul Alin Muntean la patru ani cu executare, iar procurorul Sergiu Cean a primit trei ani cu executare. Decizia a fost atacată cu apel de către cei trei, procesul urmând să continue tot la Înalta Curte, dar la completul de cinci judecători.