Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis NU are soluții pentru SIE
Klaus Iohannis NU are soluții pentru SIE

Klaus Iohannis NU are soluții pentru SIE

Plenul reunit al celor două Camere a luat act, miercuri, de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcţia de director al SIE şi a vacantat acest post, la şapte luni după ce el a demisionat şi a informat Parlamentul de demisie.

Tot miercuri Klaus Iohannis a declarat că va chema la Cotroceni majoritatea parlamentară pentru a stabi cine va ocupa această poziție. În ceea ce privește numele viitorului director, președintele României a fost foarte rezervat în declarații. 

”Acum, Parlamentul după nici șapte luni a reușit să vacanteze postul. Voi face o propunere la momentul potrivit. Am de gând să discut cu majoritatea parlamentară înainte de a face publică opțiunea Au existat anumite cutume când un serviciu era la putere și unul la opoziție. Acum nu se mai ține cont de nimic.  Era doar o observație.

Este prea devreme să discutăm despre persoana în cauză, dacă va fi politician sau nu.  Nu mă grăbesc să fac nominalizare", a spus Iohannis.

Formalitatea îndeplinită de Parlament are loc la şapte luni după ce Ungureanu a demisionat din funcţie, procedura nefiind finalizată mai întâi din cauza vacanţei parlamentare din perioada campaniei electorale şi a alegerilor din 11 decembrie, apoi din cauza unor discuţii în interiorul coaliţiei de guvernare, care ar fi dorit, iniţial, să discute "la pachet" toate funcţiile vacante asupra cărora trebuie să se pronunţe Legislativul (AEP, BNR şi ASF).

După vacantarea funcţiei, preşedintele României va trebui să facă o nominalizare pentru această poziţie, candidatul urmând să fie audiat în Parlament, apoi votat într-un alt plen reunit. Klaus Iohannis nu a anunţat când urmează să facă această nominalizare.

Postul de director al SIE a rămas vacant după demisia din funcţie a lui Mihai Răzvan Ungureanu în septembrie 2016. De atunci, conducerea SIE este asigurată, cu titlu interimar, de generalul Silviu Predoiu.