Evenimentul Zilei > Social > Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră despre vaccinul anti-COVID -19
Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră despre vaccinul anti-COVID -19

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră despre vaccinul anti-COVID -19

Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte, într-un mesaj publicat pe Twitter, despre perspectiva rapidă a unui vaccin anti-Covid-19, pentru a proteja cetăţenii UE de pandemie.

„Prin eforturi comune putem găsi soluţii pentru ca cetăţenii europeni să fie protejaţi de pandemia de Covid-19, iar perspectiva rapidă a unui vaccin ne dă astăzi speranţe. Încrederea şi solidaritatea europeană ne oferă forţa necesară să reclădim normalitatea”, a scris şeful statului roman pe platforma de socializare.

Textul președintelui Iohannis însoţeşte un montaj video cu mesaje din partea liderilor din UE, inclusiv al şeful statului român, care îndeamnă la solidaritate în eforturile de a opri pandemia de SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

În urmă cu două zile, Comisia Europeană a prezentat inițiative menite să faciliteze și mai mult punerea în aplicare a măsurilor de redresare și de sprijin în contextul pandemiei de Covid-19

Pe de altă parte, Centrul naţional de stocare a vaccinurilor împotriva Covid-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), după ce a obţinut autorizaţia de distribuţie angro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, această autorizaţie se eliberează în vederea distribuţiei medicamentelor cu autorizaţie de punere pe piaţă în statele membre ale Spaţiului Economic European.

Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu articolul 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice; produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute), se explică în comunicat.

Pe 26 decembrie, Institutul „Cantacuzino” va recepţiona prima tranşă simbolică de 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de BioNTech şi Pfizer, căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă. Dozele vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase din prima linie în lupta împotriva COVID-19.