Evenimentul Zilei > Politica > Surse: Cum a intervenit Iohannis pentru a-l salva pe Orban. Pe cine a sunat preşedintele pentru a stopa „puciul” din PNL 
Surse: Cum a intervenit Iohannis pentru a-l salva pe Orban. Pe cine a sunat preşedintele pentru a stopa „puciul” din PNL 

Surse: Cum a intervenit Iohannis pentru a-l salva pe Orban. Pe cine a sunat preşedintele pentru a stopa „puciul” din PNL 

Potrvit unor surse politice „puciul” din PNL ar fi fost oprit de către preşedintele Iohannis, care l-a sunat pe Robert Sighiartău, inițiatorul Biroului Permanent Național.

Potrivit unor surse politice, președintele Iohannis l-ar fi sunat pe Robert Sighiartău, inițiatorul Biroului Permanent Național (BPN), pentru a interveni în favoarea lui Ludovic Orban.

Potrivit celor relatate de Gândul, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, a convocat sâmbătă, 19 decembrie, BPN pentru a-l trage la răspundere pe Ludovic Orban. Aceleași surse spun că președintele Klaus Iohannis l-a sunat direct pe pucist și astfel s-a anulat BPN-ul.

Klaus Iohannis l-ar fi sunat pe Sighiartău pentru a anula BPN-ul, care avea ca scop înlăturarea lui Ludovic Orban

Potrivit sursei menţionate mai sus, actualul președinte al PNL l-a sunat la rândul său pe Robert Sighiartău pentru a-l întreba de ce a înaintat un asemenea demers. În acest context, se pare că Ludovic Orban nu se va lăsa mai prejos şi ar fi gata să-i „pedepsească” pe cei care ar fi pus la cale debarcarea sa.

Mai mulți lideri PNL sunt nemulțumiți de rezultatul negocierilor de vineri cu USR PLUS și UDMR

Ludovic Orban a fost acuzat de mai multe organizații județene, dar și de lideri centrali, că a cedat cele trei ministere râvnite de partid: Ministerul Dezvoltării, al Transporturilor și Fondurile Europene.

Pierderea de către PNL a tuturor ministerelor importante la negocierile cu USR PLUS și UDMR și cedarea inclusiv a postului de șef al Cancelariei prim-ministrului către cei de la PLUS a aruncat partidul în aer, fiind acuzat că a cedat toate interesele partidului pentru interesul personal – acela de a fi președinte la Camera Deputaților.

Toată nemulțumirea s-a manifestat încă de vineri seara, atunci când Ludovic Orban a negociat ministerele singur, timp de aproape 45 de minute, cu Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

Mai mult, Orban a fost acuzat pe faţă că „a vândut meciul”. Ca dovadă, după despărţirea de Dacian Cioloș, Dan Barna și Kelemen Hunor  de la Vila Lac, Ludovic Orban a plecat acasă fără să le ofere nicio explicație colegilor care-l aşteptau cu sufletul la gură.

Nemulțumiri mai sunt și în Consiliile Județene

Filialele din Ardeal, respectiv Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, dar şi cele controlate de lideri cu influență, ca Emil Boc și Ilie Bolojan, au acuzat faptul că Orban ar fi sacrificat nume apreciate ca Lucian Bode de la Transporturi și Marcel Boloș de la Fonduri Europene. De asemenea, și Mnisterul Dezvoltării era un alt punct cheie pentru partid, acum va fi la UDMR.