UPDATE 2

„În două tururi se pot obține rezultate frumoase”. Acesta este mesajul pe care l-ar fi transmis liberalilor șeful statului, cu privire la alegerile primarilor în două tururi electorale. „Un primar bun câștigă fluierând”, a garantat Klaus Iohannis, fost edil al Sibiului înainte de a ajunge președintele României.

Pe de altă parte, Digi 24 informează că Iohannis nu este de acord cu alegerea președinților de Consilii Județene într-un singur tur. Președintele este de părere că șefii CJ trebuie aleși dintre consilierii județeni.

Totodată, liberalii să aibă grijă să nu uite cine le este dușman: PSD, nu USR, avertizează președintele: „Nu văd șansa de a se forma alianțe miraculoase anți-PSD. Cred în lupta anti-PSD, punct! Adversarul este PSD, nu USR.  Să nu e culcăm pe o ureche că am câștigat. Românii nu ne-au votat doar ca să-i schimbe pe cei de la PSD, românii așteaptă soluții”.


UPDATE 1 – Înainte de întâlnirea cu Biroul Permanent Național al PNL, președintele Klaus Iohannis a declarat că prima urgență a noului cabinet a fost Bugetul de stat ăe 2020.

„Am mesaje pentru PNL în toate domeniile, dar le voi doza astfel încât să poată fi transpuse, azi vorbim de ce a fost în campanie”, a spus șeful statului.
„În prima fază am avut rugămintea să rezolvăm lucrul cel mai urgent, Bugetul pe 2020”, a mai spus Iohannis, care a adăugat că „în paralel cu bugetul, e nevoie de niște măsuri foarte urgente”.

Declarații din ședință:

„Adversarul nostru a fost PSD în toate campaniile, un PSD care a încasat-o de trei ori în acest an, dar cred că e bine să vă spun că PSD nu a fost înlăturat de la putere decât parțial. Are un număr imens de parlamentari, de primari și de președinți de consilii județene. Ne bucurăm de victorie, dar avem în continuare alegeri și aștept de la PNL și Guvern la o implicare totală astfel încât la sfârșitul anului 2020 să putem oferii românilor o Românie fără PSD în conducerea statului.”

„Cu această concluzie – România fără PSD – am câștigat prezidențialele; așa că să nu vă așteptați la o schimbare de atitudine. Președintele este în afara partidelor, dar nu în afara politicii. Aștept de la dvs. să îmi spuneți cum ați perceput această campanie și cum percepeți situația actuală. Avem foarte multe solicitări de la oameni, de la partenerii politici. Se discută de alegerea îndouă tururi, legea recursului compensatoriu, despre buget.”


La ședința de guvern a Cabinetului Orban va participa inclusiv președintele Klaus Iohannis, care vrea să se asigure că promisiunile din campania electorală sunt respectate de Executivul liberal.

„Suntem în analize, evident facem continuu evaluarea bugetului. Ne-au lăsat ăștia un buget făcut praf, găurit, cu un nivel de colectare a veniturilor mult sub nivelul care fusese prognozat în Legea bugetului de stat. Este extrem de dificil de făcut această rectificare, dar v-am dat câteva linii directe”, a declarat primul-ministru Ludovic Orban, citat de Antena 3.

Nu este pentru prima dată când șeful statului merge la Palatul Victoria. Președintele Klaus Iohannis a mai prezidat și alte ședințe de guvern de când Ludovic Orban a fost instalat premier, iar fiecare decizie care implică viitorul României trebuie să primească și aprobarea liderului de la Cotroceni.

Totodată, înainte de ședința de guvern, președintele Klaus Iohannis va participa la întâlnirea Biroului Politic Național (BPN) al PNL, programată să înceapă la ora 10:00. Din câte se pare, Iohannis vrea să le mulțumească liberalilor pentru munca depusă în campania electorală, dar intenționează să le vorbească liderilor PNL și despre abordarea pe care partidul trebuie să o aibe în perioada cât va guverna România.