Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis a rămas înmărmurit. Nu se aștepta la așa ceva. Șoc total la Cotroceni
Klaus Iohannis a rămas înmărmurit. Nu se aștepta la așa ceva. Șoc total la Cotroceni

Klaus Iohannis a rămas înmărmurit. Nu se aștepta la așa ceva. Șoc total la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis este aproape inexistent în spațiul public, în condițiile în care românii așteaptă un mesaj din partea sa în legătură cu posibilul conflict dintre Rusia și Ucraina.

Fostul premier al României Adrian Năstase a formulat mai multe critici la adresa președintelui Klaus Iohannis. În opinia acestuia, faptul că șeful statului evită să se pronunțe cu privire la tensiunile dintre Rusia și NATO, alianță din care facem parte, sporește lipsa de încredere a populației în instituțiile statului,

Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru miercuri, când americanii vor fi luat o decizie în legătură cu conflictul care se prefigurează la granița ruso-ucraineană.

„Uitaţi-vă la Iohannis, pentru mine este de neînţeles. Oamenii sunt preocupaţi că ar putea să înceapă un război, că săptămâna viitoare americanii răspund la un ultimatum al ruşilor, iar Iohannis stabileşte ca dată pentru şedinţa CSAT miercurea viitoare. Aceasta, în loc să o fixeze astăzi sau poate mâine, în aşa fel încât să poată răspunde un mesaj în vederea redactării unor răspunsuri. Toate aceste lucruri împreună ne dau o imagine dezastruoasă a instituţiilor statului şi de aici un stat eşuat, cum ar zice Iohannis”, a comentat Adrian Năstase, conform capital.ro.

Românii și-au pierdut încrederea în stat

Fostul premier a mai deplâns situația în care se află România în contextul creșterii lipsei de încredere a populației în autorități și în instituții. Adrian Năstase a făcut o paralelă între concepțiile oamenilor despre politică din perioada de după revoluție și situația actuală. Între acestea, a vorbit și despre greva STB, cu care se confruntă Primăria Capitalei.

„Vă aduceţi aminte, după 1990, ideea centrală era că statul trebuie să devină un stat slab. Şi în economie, şi din punct de vedere social. Lucrurile astea se răzbună. Nu poţi să ai un stat puternic, dacă instituţiile nu au autoritate. Vedem ce se întâmplă cu greva spontană de la STB, că nu se acordă atenţie unei hotărâri de instanţă. S-a pierdut, în mare măsură, credibilitatea parchetelor pentru că s-au jucat cu dosare politice”, a afirmat fostul premier.

sursa: Arhiva EVZ

Adrian Năstase, despre pensiile speciale

În interviul pe care l-a acordat, Adrian Năstase a abordat mai multe teme de interes public, între care și cea a pensiilor speciale plătite de stat celor cu funcții înalte.

„Chiar în chestiunea pensiilor speciale este o slăbiciune la Curtea Constituţională. Nu poţi să dai o decizie: singurele pensii speciale de care nu vă atingeţi sunt alte noastre, restul puteţi face ce vreţi”, a mai declarat Năstase, la Antena 3.

Totuși, a concluzionat fostul premier, lipsa de încredere în clasa politică și în instituțiile statului nu este specifică României. Acest fenomen se manifestă în toată lumea civilizată, fiind accentuată de pandemia de coronavirus.

„Pandemia şi ce se întâmplă acum în lume nu ţine doar de România. Vedem ce s-a întâmplat şi astăzi la Bruxelles cu protestele împotriva restricţiilor. Este vorba despre o dezamăgire faţă de o operaţiune care a avut o ţintă medicală şi a avut o componentă financiară importantă şi se ajunge la situaţia în care se spune că vaccinul nu este atât de important”, a mai concluzionat Adrian Năstase.