Evenimentul Zilei > Actualitate > Klaus Iohannis a lansat ştirea momentului în România. Scăpăm de mască! Alertă
Klaus Iohannis a lansat ştirea momentului în România. Scăpăm de mască! Alertă

Klaus Iohannis a lansat ştirea momentului în România. Scăpăm de mască! Alertă

La finalul şedinţei de lucru pe care a avut-o joi cu premierul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă şi cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că românii vor scăpa de mască de la 15 mai.

Klaus Iohannis a lansat ştirea momentului în România. Scăpăm de mască! „Am discutat azi despre pandemie, despre campania de vaccinare şi despre măsurile de relaxare. Daţi-mi voie pentru început să rememorez prin ce am trecut cu această pandemie.

Peste un an a durat această pandemie şi a fost multă, prea multă suferinţă în România. Îmi pare rău pentru toţi cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie să ne amintim şi despre cei care ne-au ajutat, despre medici, care au fost adevăraţii eroi.

Klaus Iohannis a lansat ştirea momentului în România

Vedem că pandemia s-a redus un pic, parcă putem să respirăm mai uşuraţi, dar trebuie să fie clar că pandemia nu se va termina mâine şi nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toţii, pandemia se va reduce şi se va termina. Am învăţat mult, am suferit mult. Avem şansa să facem România mai bună.

România postpandemie trebuie să fie o Românie în care avem reforme, investiţii şi un sistem sanitar mai bun. România postpandemică este România în care salariile românilor cresc şi viaţa românilor devine mai bună. Dacă vrem să ieşim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu este altă cale pentru asta.

Pentru asta am stabilit nişte ţinte de vaccinare. La 1 iunie ne propunem să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, iar la 1 august 7 milioane. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare şi care acoperă toată perioadă de vară. Aşadar, ne pregătim de relaxare. Vrem să avem un calendar care nu ne va expune pericolului revenirii pandemiei.

Scăpăm de mască! Alertă

Vom avea o relaxare pas cu pas. La sfârşitul verii vom avea o reevaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiţionate de evoluţia pandemiei, de rata de incidenţă şi de gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Atât de simplu este.

Prima etapă de relaxare va fi chiar acum, pe 15 mai. Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior. Rămân excepţiile cu pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. Masca va rămâne obligatorie în interior şi în mijloacele de transport.

De la 15 mai intră în vigoare eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra agenţilor comerciali. Magazinele vor reveni la programul normal. Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% dintre locuri ocupate”, a declarat Klaus Iohannis.

Mai jos puteţi afla ce a mai spus şeful statului despre pandemia de coronavirus din România şi despre măsurile complete de relaxare.