Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în anumite spații deschise. Precizările ministrului Sănătății

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în anumite spații deschise. Precizările ministrului Sănătății

Autoritățile ar putea permite renunțarea la masca de protecție sanitară în anumite spații publice, în condițiile în care rata de infectare cu coronavirus este pe un trend descrescător.

Masca de protecție sanitară ar putea să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise neaglomerate. O astfel de propunere va fi prezentată în guvern și urmează să fie implementată de luna viitoare.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că această măsură, de renunțare la mască, va fi adoptată în condițiile în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, în România, este pe o pantă descendentă.

„Purtarea măștii în spațiile deschise, neaglomerate, este o situație în care riscul de transmitere este unul redus. Și atunci, probabil, aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern.  Am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în zonele în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

Ministrul sanatatatii, Ioana Mihaila.

Unde rămâne obligatorie masca

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a precizat că masca de protecție sanitară va rămâne obligatorie în stațiile de autobus precum și în mijloacele de transport, dar la competițiile sportive.

„La evenimentele sportive, de exemplu, chiar dacă este spațiu în aer liber, există un risc mai mare de transmitere din cauza prezenței mai multor spectatori, acolo se va recomanda purtarea măștii. Sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Rata de infectare este în scădere

Joi, rata de infectare cu coronavirus a scăzut la 1,3 la mia de locuitori, iar pentru că trendul este descendent, sunt așteptate noi măsuri de relaxare.

„Suntem pe pantă descendentă a valului 3, nu înseamnă că am scăpat, dar că ne așteptăm ca în perioada imediat următoare să ne fie un pic mai ușor. Nu înseamnă că am scăpat. Ar fi prematur să spunem asta. E o legătură între numărul de persoane care se vaccinează și incidență. Este foarte clar că trebuie să ne vaccinăm într-o cât mai mare proporție, așa încât incidența să fie menținută scăzută”, a mai spus ministrul Sănătății.

Rata de infectare de 1,3 la mia de locuitori este cea mai mică rată de infectare înregistrată din octombrie până în prezent.

 

Ne puteți urmări și pe Google News