Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că o posibilă unire a României cu Republica Moldova poate fi discutată la momentul la care lucrurile sunt stabile şi merg bine în cele două ţări.

"Drumul spre Europa trebuie consolidat, situaţia din Moldova trebuie să se stabilizeze, economia moldoveană trebuie să repornească. Următorul pas, după părerea mea, este integrarea europeană a Moldovei, iar cealaltă parte – unirea – poate fi discutată atunci când şi într-o parte şi în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile şi merg bine. Să pui acum întrebarea unirii Moldovei cu România mi se pare un demers puţin serios, dacă ne uităm în jur, problema Transnistriei, (…) este chestiunea stabilităţii economice, combaterii corupţiei, care indiferent cum o vedem se află într-o parte şi în alta a Prutului la niveluri foarte diferite şi atunci, după ce rezolvăm aceste probleme pentru care cunoaştem soluţiile, putem să abordăm şi problemele mai complicate şi să începem să discutăm", a declarat Iohannis,citat de Agerpres, la dezbaterea publică ''Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile'', întrebat cum vede ideea de reunificare cu Republica Moldova. 

El a subliniat că o astfel de chestiune trebuie abordată cu răbdare. 

"În politică se fac de foarte multe ori greşeli fiindcă lumea nu are răbdare şi în loc să abordezi o chestiune bună în esenţă, cu calm şi să o rezolvi, se abordează prea repede şi se strică definitiv. Eu nu cred că cineva doreşte să strice această problemă", a mai spus președintele. 

Şeful statului a precizat şi că atât unirea, cât şi consolidarea parcursului european al Republicii Moldova reprezintă două chestiuni vitale pentru această ţară. 

El a subliniat că, în prezent, România trebuie să sprijine Republica Moldova pentru a-şi consolida calea proeuropeană.