Kim Yo Jong vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Japonia. L-a invitat pe premierul nipon la Phenian

Kim Yo Jong vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Japonia. L-a invitat pe premierul nipon la Phenian Kim Yo Jong vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Japonia. L-a invitat pe premierul nipon la Phenian. Sursa foto Arhiva EVZ

Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că Nordul este dispus să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Japonia. Ea l-a invitat pe premierul japonez Fumio Kishida la Phenian.

Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că Nordul este dispus să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Japonia. Săptămâna trecută, şeful Guvernului japonez Fumio Kishida a spus că simte o „nevoie puternică” de a modifica situaţia realaţiilor actuale între Japonia şi Coreea de Nord.

Declarația lui Kim Yo Jong

„Cred că nu există vreun motiv să nu considerăm pozitiv recentul său discurs, dacă el este motivat de intenţia reală de a se elibera cu curaj de obstacole din trecut”, apreciază ea într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Kim Yo Jong

Kim Yo Jong vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Japonia. L-a invitat pe premierul nipon la Phenian. Sursa foto Arhiva EVZ

În opinia lui Kim Yo Jong, Coreea de Nord şi Japonia „pot deschide un nou viitor împreună”, în funcţie de acţiunile pe care le va întreprinde Japonia, şi anume dacă va reuşi să dea pagina vechii probleme a răpirii unor cetăţeni japonezi de către nord-coreeni, în anii '70 şi '80.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu va exista niciun motiv ca cele două ţări să nu se apropie şi ar putea veni ziua vizitei premierului (japonez) la Phenian”, adaugă ea.

Coreea de Nord a răpit mai mulți japonezi

Coreea de Nord a recunoscut în 2022 că a trimis agenţi să răpească 13 japonezi, în anii '70 şi '80, şi că i-a forţat să fomeze spioni în limba şi obiceiurile japoneze. Fumio Kishida şi-a exprimat anul trecut, într-un discurs susţinut în Adunarea Generală a ONU, dorinţa de a se întâlni cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un „fără nicio condiţie”, şi anunţa că Japonia este pregătită să rezolve troate problemele, inclusiv problema răpirilor.

Coreea de Nord a primit statutul de stat nuclear. O nouă încercare de a intimida SUA

Kim Yo Jong vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Japonia. L-a invitat pe premierul nipon la Phenian.. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vizită istorică la Phenian

Junichiro Koizumi a efectuat în 2002, pe când era şeful Guvernului japonez, o vizită istorică la Phenian, unde s-a întâlnit cu tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, şi a deschis calea unei normalizări a relaţiilor, în schimbul unui ajutor economic. Această vizită a condus la întoarcerea din Coreea de Nord în Japonia a cinci japonezi, urmată de o nouă vizită a Junichiro Koizumi.

Însă acest proces diplomatic s-a încheiat rapid, din cauza unor îngrijorări ale Tekyo cu privire la faptul că Phenianul nu juca corect în dosarul victimelor răpirilor, potrivit News.