Japonia și Coreea de Sud se unesc pentru a contracara amenințarea nucleară a lui Kim Jong-un

Japonia și Coreea de Sud se unesc pentru a contracara amenințarea nucleară a lui Kim Jong-unCoreea de Nord. Sursa Foto: Arhiva EVZ

La un summit de la Tokyo, prim-ministrul Kishida și președintele Yoon își rezolvă vechile dispute și reiau schimbul de informații și informații militare.

După câțiva ani de neînțelegeri diplomatice și comerciale, Japonia și Coreea de Sud și-au soluționat diferențele joi pentru a se uni împotriva amenințării nucleare a lui Kim Jong-un. La un summit de la Tokyo, premierul japonez Fumio Kishida și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol au convenit să "normalizeze pe deplin" pactul lor de schimb de informații și de informații militare, care fusese suspendat de patru ani, scrie abc.es.

Numit Acordul General de Securitate privind Informațiile Militare, acesta fusese semnat în 2016, dar anterior Administrația sud-coreeană, condusă de președintele de atunci Moon Jae-in, l-a înghețat în 2019 și chiar a amenințat că îl va anula din cauza disputelor comerciale și a restricțiilor impuse exporturilor de tehnologie japoneză către Seul. Pentru a pune capăt acestor tensiuni din trecut, Tokyo va ridica imediat aceste limitări, care afectează trei industrii cheie în fabricarea de microcipuri și afișaje. La rândul său, Coreea de Sud va retrage plângerea depusă la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Această îmbunătățire a relațiilor bilaterale a fost posibilă datorită schimbării de anul trecut la Casa Albastră, așa cum este cunoscută reședința prezidențială sud-coreeană. Victoria conservatorului Yoon Suk-yeol a oprit "dezghețul" pe care predecesorul său, Moon Jae-in, îl încercase cu regimul comunist de la Phenian. În ciuda summiturilor pe care le-a condus între Kim Jong-un și fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, eșecul negocierilor lor a readus tensiunea militară în Peninsula Coreeană.

În acest nou scenariu, Yoon a decis să-și întărească alianța nu doar cu Statele Unite, cu care a reluat manevre militare comune precum cele din această săptămână, ci și cu Japonia. "Eu și prim-ministrul Kishida am ajuns la concluzia că dezvoltarea nucleară și a rachetelor lui Kim Jong-un amenință pacea în Peninsula Coreeană, Asia de Nord-Est și în lume", a explicat el la sfârșitul summitului, potrivit /agenției/ Yonhap. În plus, el a anunțat că "am convenit că, pentru a răspunde amenințărilor nucleare și cu rachete din ce în ce mai sofisticate ale Coreei de Nord, cooperarea dintre Coreea de Sud, SUA și Japonia este extrem de importantă și trebuie să continuăm să colaborăm activ".

Tokyo și Seulul au ales să vindece rănile persistente ale ocupației japoneze a Peninsulei Coreene

O dovadă în acest sens o constituie faptul că, înainte cu câteva ore de călătoria la Tokyo, Phenianul a tras o rachetă intercontinentală, a treia în ultimele zile după cele două proiectile submarine strategice lansate în weekendul trecut. Potrivit Yonhap, Statul Major comun a detectat lansarea la ora 7:10 dimineața din zona Sunan, unde se află aeroportul Phenian. Timp de 69 de minute și desenând o parabolă, proiectilul a călătorit aproximativ o mie de kilometri spre est înainte de a cădea în mare la sud de insula Hokkaido, cea mai nordică a arhipelagului japonez. În așteptarea mai multor informații, armata sud-coreeană și cea americană suspectează că ar putea fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17, care are capacitatea de a călători până la 13.000 de kilometri și de a lovi teritoriul Statelor Unite. În luna februarie, regimul Kim Jong-un lansase deja un Hwasong-15, care are o rază de acțiune de 10.000 de kilometri.

Cu această amenințare la orizont, Tokyo și Seulul au ales să vindece rănile persistente ale ocupației japoneze a Peninsulei Coreene, care a durat din 1910 până la înfrângerea sa - în 1945 - în al Doilea Război Mondial. Una dintre cele mai spinoase probleme este cea a despăgubirilor coreenilor care au suferit muncă forțată în marile companii japoneze, precum Mitsubishi sau Nippon Steel, care în 2018 au fost condamnate de un tribunal din Seul. Tocmai această hotărâre a dus la restricțiile Japoniei cu privire la exporturile de tehnologie către Coreea de Sud în anul următor.

Deși guvernul președintelui Yoon a anunțat în urmă cu mai puțin de două săptămâni crearea unei fundații publice afiliate Ministerului de Interne care să despăgubească victimele cu donații de la companiile sud-coreene, unii o resping din cauza absenței companiilor japoneze care au folosit acea muncă forțată. Yoon a spus deja că nu va cere firmelor japoneze bani pentru a plăti o astfel de compensație, deoarece are "determinarea de a avansa în relațiile dintre Coreea de Sud și Japonia". În opinia sa, important este să îmbunătățim relațiile bilaterale și cu Statele Unite pentru a face față provocării nucleare a lui Kim Jong-un. "Vizita este semnificativă pentru că semnalează că relațiile dintre Coreea de Sud și Japonia, tensionate până acum, au intrat într-o fază de normalizare sinceră", a salutat în această săptămână consilierul pentru Securitate națională, Kim Sung-han.

Din decembrie 2011, Japonia și Coreea de Sud nu au mai susținut un summit bilateral, din moment ce ultima vizită a fostului președinte, Moon Jae-in, a fost la summitul G-20 desfășurat la Osaka în iunie 2019. Patru ani mai târziu, Tokyo și Seulul deschid o nouă etapă de colaborare pentru a face față amenințării lui Kim Jong-un, dictatorul atomic. (Rador)