Coreea de Sud va construi cel mai mare centru de fabricare a cipurilor electronice din lume

Coreea de Sud va construi cel mai mare centru de fabricare a cipurilor electronice din lumePlanul companiilor occidentale în cazul unei invazii în Taiwan. Sursa Foto: Dreamstime.com

Coreea de Sud a anunţat un proiect de construire a celui mai mare centru de fabricare a cipurilor electronice din lume. Pentru a face asta, ţara mizează pe o investiţie privată de 300.000 de miliarde de woni, adică 230 de miliarde de dolari, provenind în principal de la gigantul coreean Samsung.

În vreme ce Statele Unite şi China duc o luptă feroce pentru a controla piaţa semiconductoarelor, Coreea de Sud vrea să-şi asigure independenţa. Astfel, ţara a anunţat miercuri, 15 martie, "construirea celui mai mare centru de semiconductoare din lume (...) graţie unor investiţii private masive în valoare de 300.000 de miliarde de woni, a declarat preşedintele Yoon Suk Yeol, la o reuniune de politică economică.

Ministrul sud-coreean al industriei a declarat că proiectul ar urma să fie încheiat până în 2042. "Rapiditatea este importantă. Guvernul va face tot ce va putea pentru a realiza proiectul", a adăugat preşedintele, potrivit unei transcrieri furnizate de serviciile sale.

Gigantul coreean Samsung Electronics a declarat într-un comunicat trimis AFP că intenţionează să investească 300.000 de miliarde de woni în zona de regrupare în următoarele două decenii.

Coreea joacă cartea suveranităţii

Seulul plănuieşte să investească masiv în şase tehnologii cheie, printre care cipuri, ecrane şi baterii. Tot atâtea domenii în care giganţii tehnologiilor ţării sunt deja bine implantate. Imensa majoritate a cipurilor electronice celor mai avansate din lume sunt de fapt fabricate de două companii: societatea coreeană Samsung şi cea taiwaneză TSMC, scrie latribune.fr.

În mai 2022, Samsung anunţase de altfel un plan de investiţii masive de 450.000 de miliarde de woni în următorii cinci ani. Obiectivul este să devină un lider în sectoare cheie mergând de la semiconductoare la produse biologice. Din această sumă, circa 360.000 de miliarde de woni vor fi investite tocmai în Coreea de Sud.

O cursă mondială

Securizarea aprovizionării cu semiconductoare de înaltă tehnologie a devenit o miză crucială la nivel internaţional. Aceste componente electronice sunt indispensabile funcţionării telefoanelor, maşinilor conectate, dar şi echipamentelor militare. Şi, mai în general, funcţionării oricărui produs care include electronică. De aproape doi ani, este o penurie de asemenea componente, din cauza puternicei relansări post-covid care a generat o cerere mai mare decât oferta.

Statele Unite şi China s-au angajat într-o bătălie feroce pentru controlul acestei pieţe. În octombrie anul trecut, Washingtonul a anunţat instituirea de noi controale la export urmărind să limiteze capacitatea Beijingului de a cumpăra şi fabrica semiconductoare. O decizie care a provocat furia puterii asiatice care a depus în decembrie o procedură la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Cooperare întărită cu Japonia

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a salutat miercuri, într-un interviu pentru mai multe media printre care AFP, cooperarea tot mai mare cu Japonia pe chestiuni mergând de la Coreea de Nord la semiconductoare, declarând că face parte dintr-un "nou capitol" istoric pentru cele două ţări.

"Coreea şi Japonia sunt naţiuni cheie în lanţurile de aprovizionare mondiale ca producţia de semiconductoare", a notat Yoon. "O cooperare economică mai puternică între Coreea şi Japonia va contribui probabil mult la stimularea canalelor de aprovizionare mondiale".

Yoon Suk Yeol va merge la Tokyo joi, prima sa vizită de la preluarea funcţiei în 2022. (Rador)