Coreea de Nord a mai afirmat că a respins o propunere pe care ar fi primit-o din partea președintelui sud-coreean, Moon Jae-în, de a trimite un emisar pentru negocieri.

Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, a văzut în ea “o propunere sinistră și lipsită de tact”, potrivit agenției nord-coreene KCNA. La rândul ei, armata nord-coreeana a afirmat că va relua manevrele militare în zona de frontieră și că se pregătește să trimită manifeste în direcția sudului.

Apeluri la calm au venit din marile capitale occidentale după desființarea, marți, de către Phenian, a unui birou de legătură inter-coreean care fusese deschis în orașul nord-coreean Kaesong în septembrie 2018 și era unul din simbolurile extraordinarei destinderi apărute în acel an în peninsulă.

Era primul instrument fizic de comunicare permanent și era destinat dezvoltării relațiilor intercoreene, ameliorării relațiilor între Statele Unite și Nord și scăderii tensiunilor militare.

Dar relațiile Nord-Sud n-au încetat să se degradeze după fiasco-ul celui de-al doilea summit între președintele american, Donald Trump, și Kim Jong-un, în februarie 2019 la Hanoi.

Unii experți bănuiesc Nordul că încearcă acum să creeze artificial o criză pentru a obține concesii, pe fondul impasului în negocierile internaționale privind programele sale nucleare.