Potrivit deputaților sud-coreeni, Coreea de Nord a ordonat recent misiunilor sale diplomatice în străinătate să nu „supere”  Statele Unite pe fondul unei tranziții de putere la Washington după victoria în alegerile prezidențiale americane a democratului Joe Biden.

Regimul lui Kim Jong-un a executat, de asemenea, o persoană importantă legată de piața valutară din Phenian, la sfârșitul lunii octombrie, din cauza fluctuației bruște a cursurilor de schimb și a unui oficial, în august,  pentru introducerea mărfurilor interzise,  într-un context de controale consolidate la frontieră din cauza pandemiei Covid-19,  au adăugat aceștia, citând un raport al Serviciului Național de Informații (NIS) sud-coreean, scrie agenția Yonhap.

Aceștia au participat la un briefing în cadrul NIS, în timpul unei reuniuni  a Comisiei de informații a Parlamentului, potrivit deputaților Kim Byung-kee și Ha Tae-keung, care au participat la întâlnire.

Coreea de Nord și-ar fi avertizat ambasadorii că vor fi trasi la răspundere dacă există probleme cu Statele Unite, a spus Kim, potrivit oficialilor NIS.

„Ni s-a spus că există un ordin de a păstra cea mai mare precauție în cuvinte”, au spus deputații.

Apa mării, pescuitul și covidul

NIS a declarat, de asemenea, Comisiei că liderul nord-coreean a dat dovadă de „acte iraționale” pe fondul dificultăților economice din nord în ultima vreme, inclusiv creșterea prețurilor la materii prime și scăderea activităților industriale.

Coreea de Nord a suspendat chiar pescuitul și producția de sare din cauza temerilor că apa de mare ar fi putut fi contaminată cu Covid-19, au spus oficialii NIS.

Oficialii sud-coreeni au mai spus că Phenianul a arătat angoase, deoarece acordul amical între președintele american Donald Trump și Kim Jong-un  a devenit „inutil” în faptului că Trump a pierdut algerile pentru Casa Albă, a declarat deputatul Kim Byung-kee.

NIS a afirmat, de asemenea, că există scenarii în Coreea de Nord potrivit cărora Statele Unite ar putea reveni la politica de „răbdare strategică” susținută de administrația lui Barack Obama, precum și speranțele un summit Phenian-Washington pe fondul prezicerii unei abordări sistemice de către administrația Biden față de Nord.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE