Evenimentul Zilei > International > Ce vor americanii de la Joe Biden în primele zile la Casa Albă
Ce vor americanii de la Joe Biden în primele zile la Casa Albă

Ce vor americanii de la Joe Biden în primele zile la Casa Albă

Majoritatea analiștilor dar și a americanilor consideră că în primele 100 de zile ale mandatului, Joe Biden ar trebui să se concentreze asupra coronavirusului și economiei, conform unui sondaj recent citat de NationalInterest.

Sondajul celor de la Morning Consult-Politico arată că 67% dintre participanți susțin că promovarea unui nou pachet de stimulare economică ar trebui să fie „o prioritate maximă” în primele o sută de zile ale lui Biden la Casa Albă. Doar 16% spun că aceasta ar fi „o prioritate „mai mică”, iar 5% nu o văd ca pe o prioritate majoră.

Un procent oarecum similar de participanți s-au pronunțat și cu privire la combaterea răspândirii virusului și stabilirea unui plan eficient de distribuire a vaccinului. 68% dintre chestionați cred că „controlul răspândirii” este „o prioritate maximă”, 15% susțin că e „o prioritate mai mică și 5% la sută au spus că„ nu este o prioritate prea importantă ”.

De asemenea, pentru aproximativ 67% dintre respondenți crearea unui plan de distribuție a vaccinului anti-covid ar trebui să fie „o prioritate maximă” a președintelui ales.

„Rezultatele sondajului sunt izbitoare: gestionarea pandemiei Covid este singura prioritate care pare să întrunească un consens”, au declarat Eric Leeper, economist și Paul Goodloe McIntire profesor de economie la Universitatea din Virginia.

Leeper a adăugat că există o „nevoie urgentă” de un alt pachet de stimulare economică, „în special pentru muncitori și întreprinderi mici: „Ar trebui să se întâmple înainte ca Biden să preia funcția, dar nu va fi așa”.

Cu Congresul într-un blocaj complet, aproape 12 milioane de americani se vor trezi cu indemnizațiile de șomaj tăiate chiar a doua zi după Crăciun, având în vedere că beneficiile programelor federale de ajutor pentru șomeri vor expira. „Extinderea ajutoarelor ar trebui să depindă în mod clar de condițiile economice. În loc să angajeze resurse pentru o perioadă pre-specificată, resursele ar trebui să fie puse la dispoziție după cum sunt necesitățile ”, a spus Leeper

Alte priorități despre care americanii au spus că ar trebui să fie o „prioritate maximă” pentru Biden în primele sale o sută de zile la Casa Albă sunt: ​​adoptarea unui proiect de lege privind reforma în domeniul sănătății (42%), stabilirea relațiilor cu aliații SUA (39%) și adăugarea unor noi prevederi la Affordable Care Act (ACA) (35%), legislația privind îngrijirea sănătății.

Sondajul Morning Consult-Politico a mai dezvăluit că 53% dintre respondenți ar vota pentru Trump în alegerile primare republicane din 2024, 12% ar vota cu vicepreședintele Mike Pence și 8% cu Donald Trump Jr. 8%.