Testul norrd-coreean s-a desfășurat la baza de lansare a sateliţilor de la Sohae, iar obiectivul declarat este ca Phenianul să-și consolideze strategia de descurajare nucleară, potrivit agenţiei oficială KCNA, citată de Reuters și preluată de Agerpres.

Autorităţile din Coreea de Nord nu au precizat, deocamdată, despre ce fel de test este vorba.

Dar, în timp ce agenţia KCNA face referire la un „test reuşit de mare importanţă”, ministrul sud-coreean al apărării, Jeong Keong-doo, vorbeşte despre testarea unui motor de rachetă.

Duminica trecută, la aceeaşi bază, a fost desfășurat un alt test, și nici atunci autorităţile nord-coreene nu au oferit precizări despre natura acestuia.

Baza de la Sohae, despre care oficiali americani au spus mai demult că nord-coreenii au promis că o vor închide, pare a fi un centru spaţial pentru lansarea sateliţilor pe orbită, dar Phenianul a folosit-o de mai multe ori pentru lansări de rachete cu rază lungă de acţiune.

Noul test al armatei din Coreea de Nord survine în contextul în care negocierile dintre Washington şi Phenian privind denuclearizarea Coreei de Nord stagnează după eşecul din februarie al celui de-al doilea summit Kim-Trump, desfăşurat în Vietnam.

Din acel moment, regimul de la Phenian a amplificat tensiunile printr-o nouă serie de teste cu rachete, iar negocierile iniţiate la începutul lunii octombrie la Stockholm au intrat de asemenea în impas