Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un, singurul dolofan din Phenian. C.A.P-ul scheletelor în Coreea de Nord: 10 milioane de înfometați
Kim Jong-un, singurul dolofan din Phenian. C.A.P-ul scheletelor în Coreea de Nord: 10 milioane de înfometați

Kim Jong-un, singurul dolofan din Phenian. C.A.P-ul scheletelor în Coreea de Nord: 10 milioane de înfometați

Agenția oficială de știri KCNA a anunțat că ploile și căderile de zăpadă din acest an au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani.

Între ianuarie și începutul lunii mai, căderile de ploi și de zăpadă nu au atins decât 54,4 milimetri, cel mai scăzut nivel după 1982, potrivit agenției KCNA, care califică acest episod drept „secetă extremă”. Izolată și săracă, Coreea de Nord, aflată sub sancțiuni economice din cauza programelor sale nucleare și balistice, are dificultăți constante în a-și hrăni populația și face față sistematic la penurii alimentare.

O realitate pe care regimul de la Phenian, în frunte cu dolofanul lider Kim Jong-un, nu o recunoaște, potrivit propagandei țara fiind pe cele mai înalte culmi la toate capitolele. Potrivit ONU și Programului alimentar mondial, schimbările meteo, chiar minore, ar putea „agrava semnificativ” situația și afecta producția alimentară a țării, notează AFP. Un raport ONU publicat la începutul acestei luni, Coreea de Nord a înregistrat anul trecut cele mai slabe recolte din ultimii zece ani. Raționalizarea alimentelor s-a accentuat iar situația se va înrăutăți și mai mult fără ajutor internațional, se arată în raport.

Mulțumim din inimă dinastiei Kim

Aproximativ 10,1 milioane de nord-coreeni, adică 40% din populației, suferă de malnutriție, indică același raport realizat pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul alimentar mondial. Experți ai celor două organizații s-au deplasat în Coreea de Nord, în noiembrie 2018 și aprilie 2019, pentru a inspecta Cooperativele Agricole de Producție, zonele urbane și rurale și centrele de distribuție a alimentelor.

300 de grame de persoană/zi

Experții FAO au descoperit că rațiile alimentare au fost reduse la 300 de grame de persoană pe zi, începând cu ianuarie, față de 380 de grame pe zi în aceeași perioadă anul trecut. Multe familii supraviețuiesc numai cu orez și varză. Specialiștii se tem ca un scenariu identic cu cel de la mijlocul anilor ’90 – când o foamete devastatoare a ucis sute de mii de persoane – să nu se repete. Federația internațională a Crucii Roșii a avertizat că situația din acest an ar putea agrava „foametea, malnutriția și problemele de sănătate” ale populației, mai ales ale copiilor. „Chiar înaintea acestui episod de secetă, un copil cu vârsta de sub cinci ani din cinci se afla în retard de creștere din cauza alimentației insuficiente”, arată Crucea Roșie, adăugând că această categorie „nu va mai putea suporta un stres suplimentar”.