Evenimentul Zilei > International > Kim construiește două submarine. Unul poate lansa rachete balistice
Kim construiește două submarine. Unul poate lansa rachete balistice

Kim construiește două submarine. Unul poate lansa rachete balistice

Coreea de Nord a prezentat 76 de rachete intercontinentale şi nouă modele diferite la o paradă militară care a avut loc la Phenian în 10 octombrie.

Coreea de Nord este pe cale să construiască două submarine noi, dintre care unul va fi capabil să lanseze rachete balistice, a declarat marţi un deputat sud-coreean.

Declarația oficialului sud-coreean a fost făcută  după o şedinţă cu uşile închise cu serviciile de informaţii sud-coreene, potrivit Reuters.

Regimul de la Phenian dispune deja de o importantă flotă de submarine, însă doar unul dintre ele poate lansa rachete balistice, potrivit serviciilor de informaţii străine.

„Unul dintre submarinele pe care Coreea de Nord este pe cale să le construiască va putea transporta o rachetă balistică submarină”, a declarat Ha Tae-keung, deputat sud-coreean din opoziţie.

Ha Tae-keung este membru al Comisiei parlamentare pentru serviciile de informaţii.

„Unul este un submarin din clasa Romeo modificat, iar celălalt este un nou model de mărime medie”, a precizat deputatul de la Seul.

Coreea de Nord este supusă din 2006 sancţiunilor ONU din cauza programelor sale de înarmare nucleară şi de rachete balistice, scrie Agerpres.

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un și omologul său american, Donald Trump, s-au întâlnit în două rânduri pentru discuții pe tema dosarului nuclear nord-coreean dar discuțiile au rămas în impas.

Kim a solicitat mereu garanții din partea Statelor Unite în schimbul renunțării la programele sale nucleare și balistice.

Phenianul a anunţat în 2019 că a testat cu succes o nouă rachetă balistică submarină, iar liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a angajat să prezinte noile arme strategice în acest an.

Coreea de Nord a prezentat 76 de rachete intercontinentale şi nouă modele diferite la o paradă militară care a avut loc la Phenian în 10 octombrie.

Luna trecută, imaginile din satelit de la un șantier naval din Coreea de Nord au arătat activități indicând pregătirile în curs de testare a unei rachete balistice cu rază medie de acțiune lansată de pe un submarin din clasa Romeo, a raportat un grup de monitorizare american.