Evenimentul Zilei > International > Nouă navă rusească pentru operațiuni submarine secrete. Global Data, în pericol?
Nouă navă rusească pentru operațiuni submarine secrete. Global Data, în pericol?

Nouă navă rusească pentru operațiuni submarine secrete. Global Data, în pericol?

Nava Akademik Aleksandrov va participa la anumite operațiuni top-secret ale marinei ruse.

De mai mulți ani, Rusia și-a extins flota navelor așa numite de „uz special”.

Mai multe astfel de nave au fost proiectate pentru operațiuni pe fundul marin. Inclusiv pentru eventuale operațiuni de sabotaj a cablurilor submarine.

(Golful Olenia, pe coasta Mării Barents, găzduiește o flotă de submarine-spion cu propoulsie nucleară și nave de suprafață care, potrivit NATO, își intensifică activitățile în jurul cablurilor submarine care transportă date, în Atlanticul de Nord).

Observatorii apreciază că Akademik Aleksandrov și navele surori pot transporta submarine de mici dimensiuni pentru „operațiuni speciale”.

Așa cum a raportat și site-ul specializat HI Sutton, aceste nave sunt implicate și în testele unor arme noi, inclusiv drona submarină nucleară Poseidon.

Direcția principală pentru cercetări în largul mării, denumită GUGI, își are baza în peninsula Kola, la aproximativ 100 km est de frontiera norvegiană.

În afara navei Akademik Aleksandrov și a navelor surori, GUGI gestionează o flotă de nouă submarine cu propulsie nucleară și mai multe alte nave de suprafață.

Printre submarinele GUGI figurează Podmoskovie și Belogorod. Primul este submarinul-mamă al submarinului Losharik (de cercetare la mare adâncime) devenit cunoscut anul trecut în urma unui incendiu soldat cu 14 morți.

Belogorod, aflat în construcție, va fi, odată lansat, cel mai mare submarin din lume.

Belogorod și Podmoskovie sunt dedicate misiunilor secrete în apele arctice.

Pentru Belogorod, aceasta include operațiuni legate de proiectul Poseidon, o dronă submarină propulsată de un mic reactor nuclear.

Poseidon poate traversa oceane la o adâncime de 1000 de metri, fiind aproape imposibil de interceptat.

Dotată cu o ogivă nucleară de o megatonă, această dronă ar putea schimba disuasiunea nucleară mondială.

 

Foto: imgur.com

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.