Evenimentul ZileiPoliticaKelemen Hunor, mândru după dezvelirea unei statui. „În timp ce alți dărâmă, noi construim”

Kelemen Hunor, mândru după dezvelirea unei statui. „În timp ce alți dărâmă, noi construim”

Kelemen Hunor, mândru după dezvelirea unei statui. „În timp ce alți dărâmă, noi construim”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a luat parte la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor, eveniment ce a avut loc, sâmbătă, la Alba Iulia. Vicepremierul a vorbit despre semnificația acestui eveniment.

Kelemen Hunor, vicepremier, a participat, sâmbătă, la un eveniment care a inclus şi dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia. Cu această ocazie, liderul UDMR a spus că, „în timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”.

Kelemen Hunor, mândru de dezvelirea statuilor

„Faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia, indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş, a acceptat eroul unei comunităţi minoritare. Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gabor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne”, a afirmat Kelemen Hunor.

„semenea gesturi arată clar că în trecutul celor două popoare „pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun”, a mai spus politicianul.

Ce a reprezentat Gabriel Bethlen

Liderul UDMR a declarat că statuia lui Gabriel Bethlen, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. „Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul.”

„Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică – dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gabor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul”, a mai punctat vicepremierul.


Accesează: