Evenimentul Zilei > Politica > Kelemen Hunor aruncă bomba în plină criză politică. Vrea revizuirea Constituției: „Aşa nu funcţionează”
Kelemen Hunor aruncă bomba în plină criză politică. Vrea revizuirea Constituției: „Aşa nu funcţionează”

Kelemen Hunor aruncă bomba în plină criză politică. Vrea revizuirea Constituției: „Aşa nu funcţionează”

Fosta coaliție de guvernare nu are șanse foarte mari să se refacă, din contră. O alianță cu PSD, însă, oferă „o majoritate confortabilă, de 59%, cu minoritățile treci de 59%, cu UDMR treci de două treimi”, a explicat Kelemen Hunor, joi, 4 noiembrie. Astfel, „poți să revizuiești Constituția”, a precizat președintele UDMR, subliniind că în contextul crizei politice actuale și a adversităților manifestate de partide PNL și PSD de-a lungul timpului, liderii ambelor formațiuni trebuie să își asigure o continuitate pe termen lung.

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca partidele la consultări abia după ce se va forma o majoritate parlamentară „este o abordare corectă”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor, invocând anterioarele două încercări eșuate de a forma un nou Guvern.

Revizuirea Constituției: Ce presupune guvernarea PNL-PSD

„Pentru o majoritate, sigur că, în condiţiile de astăzi, e nevoie de un răgaz, e nevoie de un pic de timp, fiindcă indiferent pe care dintre cele două variante posibile le pui pe masă, există o neîncredere între parteneri, există adversităţi, există o „istorie recentă” şi, bineînţeles, trebuie să cauţi ceva comun, un deziderat mai consistent, pe termen lung, ca să poţi să depăşeşti trecutul apropiat. Şi este adevărat acest lucru şi pentru relaţia PNL – USR, şi pentru relaţia PSD – PNL.

Deci, un program de guvernare, un deziderat mai consistent, poate faci o majoritate peste două treimi, înseamnă că trebuie să faci şi o revizuire a Constituţiei, trebuie să faci nişte reforme constituţionale şi trebuie să vezi cum poţi să asiguri o continuitate chiar pe termen lung”, a declarat, joi seară, Kelemen Hunor. Președintele UDMR a precizat că atât PNL, cât și PSD trebuie să treacă peste „neîncredere” prin apelarea la anumite „proceduri clare”.

Kelemen Hunor: „Nu putem să ne ascundem după deget”

„Dacă aşteptăm o majoritate clară, şi e bine să avem o majoritate clară, atunci e nevoie de ceva timp, nu spun că e nevoie de luni, dar două – trei săptămâni sunt necesare, că trebuie detaliate, trebuie armonizate poziţiile partidelor care vor intra într-o coaliţie de guvernare. Plus rămâne persoana premierului, nu este un lucru de neglijat, fiindcă în momentul în care ai un program de guvernare, ai structura guvernului, ai acţiunile pe termen scurt, mediu şi lung, trebuie să ştii cu cine mergi la drum.

Şi e bine ca viitorul premier să participe la aceste discuţii, că nu poate să primească în braţe un program făcut de partide şi apoi el duce mai departe acel program în funcţia de premier. E bine să fie viitorul premier parte la aceste discuţii. Sigur, dacă ai rezolvat problema majorităţii, a programului de guvernare, proceduri, acţiuni, planul de măsuri rapide pentru a contracara pandemia, pentru a găsi soluţii la problemele societăţii, nu o să te împiedici în persoana premierului – asta este clar. Dar nu putem să ne „ascundem după deget” şi să spunem că facem noi totul şi apoi căutăm un premier la mica publicitate, hai să vedem cine vine. Aşa nu funcţionează”, a mai spus Kelemen Hunor.

USR rămâne de domeniul istoriei

Întrebat despre refacerea fostei coaliții de guvernare PNL-USR-UDMR, președintele celui din urmă partid a precizat că UDMR-ul ar susține un astfel de demers, însă, în condițiile actuale, USR nu are șanse foarte mari să mai revină la conducere.

„Noi am spus că prima opţiune este refacerea coaliţiei cu USR, dar încet, încet ajung la concluzia că rămânem singuri cu această opţiune şi nu depinde de noi. Şi de aceea, eu pot să repet încă de câteva ori, că asta ar fi prima opţiune, dar văd că şansa e foarte mică şi încet, încet rămânem noi care repetăm acest lucru şi spunem că ar fi de dorit.

Sigur, varianta cealaltă, cu PSD, este o majoritate confortabilă, de 59%, cu minorităţile treci de 59% , cu UDMR treci de două treimi şi poţi să revizuieşti Constituţia. O astfel de majoritate largă, dacă se face, trebuie să ai acest deziderat – reformă constituţională şi perspectivă lungă. Nu trebuie să se intre în detalii, în tehnicalităţi, dar trebuie să ai o perspectivă mai lungă şi acest lucru trebuie discutat cu toţi. Cam aşa văd eu lucrurile”, a precizat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.